Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият кабинет ще опита да парира КЕВР за поскъпване на тока и парното

Първо заседание на новото редовно правителство с премиер Кирил Петков се проведе във вторник (14 декември). На него кабинетът прие структурните промени в състава на Министерския съвет и създаването на нови министерства, тъй като в състава му има петима вицепремиери, а едно от ключовите министерства се разделя на две – Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Създава се и Министерство на електронното управление.

„Първата и основна задача е да обсъдим последиците от наводненията. Две области са най-пострадали – Благоевград и Смолян. Пострадали са мостове. Още утре свикваме областните управители на тези две области, ще поканим и този от област Кърджали. Заедно с МОСВ и МВР ще обсъдим този казус. Това ни е първи приоритет", обяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

"Втората точка – ваксинацията да стане приоритет. Още днес ще направя заповед за тази сграда, ще дискутираме и за останалите министерства. Едновременно с това всеки от вас да сподели първите си впечатления", обърна се той към министрите.

Сред останалите най-належащи решения са овладяване на по-високите цени на тока и реформиране на съдебната система.

На брифинг в правителствената сграда Кирил Петков обяви, че кабинетът ще направи опит да блокира предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на тока и парното от 1 януари.

Предложенията на КЕВР за новите тарифи от 1 януари предвиждат токът за бита да поскъпне средно с 12%, а парното и топлата вода - с около 16%, но в градове като София, Разград, Враца и други скокът е почти 30%, а в Петрич е дори над 50 процента.

"В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението на КЕВР за повишение на цените. Дали сме си 24 часа да направим анализ какво точно е предложението, защо бе направено в първия ден на правителството и да начертаем мерки, с които да избегнем това поскъпване", обясни премиерът Петков. 

По думите му е обсъден и фокусът върху зеления сертификат, администрацията и ваксинациите.

"До четвъртък ще направим правен анализ как точно да въведем подобна мярка. Както обещах първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. След това ще погледнем как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация. Въпросът е да го направим максимално ефективно и в рамките на закона, така че резултатите да бъдат реални и позитивни, а не да изпадаме в правни спорове", обясни Кирил Петков. 

Той подчерта, че държавната администрация трябва да е под същия аршин като изискванията за зелен сертификат върху бизнеса. 

Петков потвърди, че президентът Радев ще участва в предстоящата среща на върха на Европейския съюз, защото той приотизира проблемите тук.

"Някои хора казваха, че може би ще имаме 100 дни по-спокойно време, а се оказа, че имаме една вечер. От тази гледна точка президентът Радев ще отиде в Брюксел", посочи Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във