Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият главен секретар на МВР не е от калинките, увери Рашков

Министерството на вътрешните работи представи новия си главен секретар. Петър Тодоров беше предложен от служебното правителство в сряда и в петък бе назначен на поста с указ на президента Румен Радев. Тодоров е в редиците на МВР в последните 30 години. От 25 юни насам той оглавяваше временно областната дирекция на МВР в Пловдив. 

Служебният кабинет отстрани от поста Ивайло Иванов, а до избирането на нов главен секретар Стоян Темелакиев изпълняваше длъжността. Иванов беше отстранен от поста с мотива, че е допуснал полицията да упражнява насилие по време на протестите през лятото на 2020 г.

"Трябва ни главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на прокуратурата", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при представянето на новия главен секретар на МВР. "Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж. Има необходимия образователен ценз и не е от калинките", добави силовият министър.

Рашков изтъкна, че длъжността главен секретар на МВР трябва да бъде заета от човек, който няма да гледа безучастно как протестиращи граждани биват пребивани от органите на реда. Главният секретар на МВР не трябва да допуска и незаконно подслушване на граждани.

Петър Тодоров представи приоритетите в работата му като главен секретар. На първо ще е овладяването на горските пожари в страната и осигуряване на пожарната безопасност на населението. Като втори приоритет той посочи ефективните мерки за ограничаване и противодействие на мигрантския натиск, като това ще стане чрез засилване граничния контрол и активни действия и във вътрешността на страната. Борбата с битовата престъпност и повишаване на сигурността на гражданите също е приоритет.

В активния летен сезон като задача стои и засилването на контрола, свързан с пътната безопасност, посочи Тодоров. Според него това ще стане чрез системно провеждане на полицейски операции, а днес стартира такава за превишена скорост.

Борбата с настъпващата поредна вълна на коронавируса също ще е сред приоритетите на новия главен секретар, като там действията ще бъдат съгласувани със здравното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във