Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият европейски Баухаус - или как творците ни да се възползват

В 10.00 часа днес (15 юли) започва двудневната конференция, организирана от Министерството на културата, „Новият европейски Баухаус – възможностите за действия на национално ниво“.                   

Тя има за цел да информира заинтересованите страни - българските представители на културни организации, академичната общност и НПО сектора, архитекти, творци и интелектуалци каква дългосрочна визия да начертаят, какви конкретни действия и проекти на национално ниво да разработят по линия на европейската инициатива "За новия Баухаус".

"Баухаус" е художествена школа за визуално-пластични изкуства, дизайн и занаяти, която се превръща в център на модернизма през първата половина на ХХ век.

Акцент в конференцията ще бъде поставен върху симбиозата между културата, изкуството, технологиите, науката и архитектурата, която се очаква да доведе до иновативни решения, отговор на предизвикателствата днес.

Конференцията има хибриден формат и ще позволи да се включат широк кръг участници от национални и европейски институции, местни власти, български и международни представители на културни организации, университети, творци.

Сред обсъжданите теми ще са предизвикателствата за културното ни наследство - опазване и споделени грижи; ролята на читалищата за прилагане на концепцията на новия европейски Баухаус.

Програмата на конференцията може да се изтегли от този линк.

Събитието ще се излъчва на живо в YouTube канала на Министерството на културата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във