Банкеръ Daily

Общество и политика

Новият директор на БНР отмени тържеството по случай Деня на радиото

Днес – 25 януари, е Денят на Българското радио. На тази дата през 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост и по този начин се поставя началото на Българското национално радио.

За началник на радиоразпръскването в България и за ръководител на Радио София е назначен Панайот Тодоров (Сирак Скитник). В екипа му са: Димитър Ненов - музикален уредник, Йордан Стубел - завеждащ литературно-драматичните предавания, Александър Джаджев - завеждащ информационните предавания, Есто Везенков - завеждащ професионално-стопанския отдел, д-р Васил Спасов - завеждащ народната музика, инженер Иван Ганчев - завеждащ студията, инженер Неделчо Узунов - завеждащ предавателите, Стефан Янчулев - уредник на спортния отдел и Здравка Добрева - предавания за семейството. Говорители са Мария Попова, Петър Витанов, Венча Добрева, Ксения Дабнишка, Цветанка Антонова и Невена Куманова.

За отбелязване е, че организираното радиоразпръскване в България започва пет години по-рано. На 30 август 1930 г. в София е проведен Учредителният конгрес на Съюза на радиолюбителите в България, на който е избран неговият управителен съвет и е приет устава му. През този период, т.е. до одържавяването на "радио бизнеса", много от изброените първопроходци пак са работили в радиото, но на обществени начала.

Толкоз с милите спомени. Днес работещите в БНР няма да честват 85-ия рожден ден на медията си. Предварително анонсираното тържество трябваше да бъде проведено в Националната опера и да мине в две части - концерт и церемония по връчване на годишните награди за принос в дейността на обществената медия (сред тях и големият приз „Сирак Скитник“ - за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия).

По решение на Управителния съвет на радиото обаче събитието се отлага до утвърждаване на годишния бюджет на БНР за 2020 година. В сайта на медията е посочено, че „ръководството на БНР се извинява за причиненото неудобство на всички участници и гости. Поканите ще бъдат валидни за спектакъла, когато бъде насрочена нова дата за неговото провеждане”.
Това извинение е за пред хората. Инак - ситуацията е по-различна. На 22 януари СЕМ избра нов шеф на БНР -  Андон Балтаков. И неговата първа „закана бе, че приоритетно ще изиска... финансовата документация.

Междувременно, докато течеше конкурсът и публичните изслушвания на кандидатите за поста генерален директор на БНР, стана известно, че: бюджетът за отбелязването на 85-ата годишнина на радиото тепърва ще се утвърждава; официално - работният вариант е търговска тайна, неофициално - над 100 000 лв; организатор на тържеството ще е външна фирма, защото преди известно време организаторският отдел. в БНР е бил разтурен.

В тези над 100 000 лв. трябва да бъдат приспаднати паричните изражения на трите награди - 3600 лв. за лауреата на "Сирак Скитник”, и 4800 лв.(общо) за призьорите в другите две категории - за радиожурналистика и за радиопредаване. Останалите 91 400 лв. (най-малко)  трябва да отидат за тържествения концерт в Националната опера. като е празник - да е празник! Защото после идва делник, а с него и... одиторите на Сметната палата, които трябва да открият по какъв начин последния директор на БНР с пълен мандат - Александър Велев, е навъртял 4 млн. лв. дефицит.

Припомняме, че именно заради този голям дефицит през есента на 2019 г. Комисията по културата и медиите поиска Сметната палата да направи одит. Само преди дни той бе удължен от парламентарната бюджетна комисия до 10-и март. Докладът трябваше да е готов до края на този януари, но председателят на Сметната палата Цветан Цветков обяви, че е невъзможно крайният срок да се спази. Аргументът му - обхватът на проверката е твърде широк - по-конкретно той е за периода от 1-ви януари 2017-а до 30-и септември 2019-а година. В него, за щастие, не попадат кръгли годишнини, защото кой знае колко голям щеше да е дефицитът тогава.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във