Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВИЯТ ДИРЕКТОР ДОНЕСЕ НОВИ КРЕДИТИ

Новият директор на Световната банка за България Ендрю Воркинк ознаменува първото си посещение у нас маналата седмица с парафирането на заема за социални нужди от 80 млн. щ. долара, отпуснат от международната финансова институция. Първият транш от 40 млн. щ. долара ще се получат до края на тази година. Наследникът на Кенет Лей направи две протоколни визити - при президента Петър Стоянов и при премиера Иван Костов. Работната му среща с финансовия министър Муравей Радев продължи повече от час и на нея присъстваха заместник-министърът на финансите Пламен Орешарски и началникът на дирекция в управление Банково на БНБ Лена Русинова. По-късно представителят на Световната банка заяви, че в близките седмици у нас ще пристигне специална техническа мисия, която ще ревизира хода на приватизационния процес. Това е най-невралгичната точка в програмата на правителството, защото именно в тази област то не може да се похвали с големи успехи през тази година. Повечето големи сделки за предприятия от реалния сектор се отлагат за 1999 година. На този фон едва ли звучи успокоително новината, че Световната банка настоява 50% от собствеността в страната да бъде частна, за да отпусне заема FESAL 2 от 100 млн. щ. долара.


Ендрю Воркинк заяви, че Световната банка е доволна от досегашния ход на процеса на приватизацията на БТК и от работата на консултанта Deutsche bank UK. Той съобщи, че предстои да заработи и социалният инвестиционен фонд, за който банката отпусна заем от 5 млн. щ. долара. Според г-н Воркинк той ще бъде ориентиран към малкия бизнес. Финансирането, което ще се отпуска за отделните проекти, няма да надвишава 50 хил. долара. Ако при осъществяването на проекта кредитираният постигне добри резултати, банката може да му предостави и допълнително финансиране.


Общата сума, която Световната банка смята да отпусне на България през следващите три години, е 700 млн. щ. долара. След срещата с г-н Воркинк финансовият министър Муравей Радев заяви, че е обсъдена възможността Световната банка да увеличи със 100 млн. щ. долара средствата за подкрепа на платежния баланс на страната. В момента те са 300 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във