Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Новият COVID щам може да доведе до ново затваряне

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания концентрацията на вируса в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни Кунчев.

По думите му, към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", подчерта експертът.

На фона на това властта заговори за различни варианти за разхлабване на мерките и отваряне на някои сектори на бизнеса през февруари. Остри противоречия между собствениците на заведения и здравните власти обаче белязаха вчерашната дискусия в Министерството на здравеопазването по повод евентуалното разхлабване на мерките. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

Кунчев призна, че разбира проблемите на оставените без възможност да се трудят и в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. "Проблемът е при тържествата. Едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи главният държавен здравен инспектор пред БиТиВи.

Той отбеляза, че в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности.

През март и април броят на ваксинираните у нас ще нарасне в пъти и всеки ще има достъп до препарати за имунизация, увери Кунчев.

"Можем да приемем, че сме максимално защитени 10-ина дни след втората имунизация. Тогава не би следвало да позволи изобщо заболяване", обясни той и добави, че при заразяване между двете дози на ваксината антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане: "Човек пак е по-защитен от неимунизирания. Ако нямаше нужда от втора доза, нямаше да я правим. Очевидно е, че бустерната доза е тази, която осигурява високото ниво на антителата."

Доц. Кунчев защити покупката на все още неразрешената за употреба ваксина на "АстраЗенека", като отрече да е имало политически елемент в решението. "Нейното използване е изключително по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в нормален хладилник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за съхранение", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във