Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови шест случая на коронавирус у нас, заразените са вече 37

Проф. Венцислав Мутафчийски

При направените днес проби са потвърдени 6 нови случая на коронавируса в България, съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.

Всички те са в София като двама от тях са роднини на вече приети във ВМА пациенти.

Така случаите в България до момента стават общо 37.

Към днешния ден са изследвани 157 проби в София, във Варна -9, в Стара Загора - 17. Във Варна и Стара Загора всички проби са отрицателни.

Във ВМА са потвърдени 5 като положителни и една проба в Националната лаборатория, в която се очаква потвърждение на още 9 проби.

Възрастовите групи са различни, уточни проф. Мутафчийски, като при някои от пациентите може да се проследи много ясно връзката. Двама от тях са роднини на вече приети пациенти във ВМА. Други изникват съвсем неочаквано, но имат оплаквания.

"Във ВМА има 9 пациента с коронавирус инфекция, с оплаквания и със средно тежко състояние нагоре. В "Пирогов" двамата починали, но късно снощи се потвърди един случай в болница "Свети Наум" и е прехвърлен в "Пирогов", всъщност там има един потвърден. Пет са в Белодробната болница, които утре ако им се докаже първа отрицателна проба, ще бъдат въдворени в домашна карантина. Въдворени, защото ако я нарушат, знаете какво е наказанието според Наказателния кодекс. Винаги сме казвали, че тези пациенти нямат клинични оплаквания. Трима са в Плевен и двама в Габрово. В света 149 000 са случаите. В Гърция следим много внимателно положението. Изграждаме математически модели, за да можем да видим тук как ще се развият ситуациите. Засега смятаме, че сме все още ниско в кривата", каза проф. Мутафчийски.

По-рано днес беше потвърдено и за втора жертва на коронавируса. В "Пирогов" почина 74-годишният мъж, който беше настанен там в тежко състояние. По-рано през седмицата почина и 66-годишната му съпруга, която също беше заразена с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във