Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови правила за българи и чужденци, пристигащи у нас

Всеки български гражданин, който не представи на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация, подлежи на 10-дневна карантина.

От понеделник влизат в сила нови правила за пристигащите у нас от страни в „червената зона“. Всеки български гражданин, който не представи на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация, подлежи на 10-дневна карантина,  съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Считано от 00,00 ч. на 19 юли, български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“, трябва да представят  цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, ако ще бъдат поставени под карантина. 

"Всички пристигащи, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“, и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор", обяви здравното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във