Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови по-строги мерки влизат в сила от петък вечерта

От вечерта на петък, 27 ноември до 21 декември в страната се въвеждат нови противоепидемични мерки. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след заседание на Министерския съвет. Извънредната епидемична обстановка се удължава с два месеца, считано от 1 декември до 31 януари. 

Новите ограничения ще включват следното:

-Преустановяват се присъствените занятия във всички образователни институции

- Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма

- Преустановяват се груповите културни мероприятия. Изключения се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски

- Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души

- Преустановяват се всички спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст с изключение на международни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед

- Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст се провеждат без публика

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете

- Преустановяват се посещенията във всички места за хранене и развлечение, допускат се само доставки по телефона

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината

- Преустановят се посещенията в молове; малките магазини в кварталите продължават да работят

- Преустановяват се екскурзиите и груповите пътувания.

Всички институции от религиозен характер на територията на страната ще бъдат отворени, уточни здравният министър. Парковете и градинките също ще останат отворени. Няма да има и вечерен час в нито една сфера.

Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изброените мерки ще доведат до голям спад в на рисковите контакт. Резултатът от това ще дойде към края на втората седмица като нива на заболеваемост, а към края на третата седмица се очаква и намаляване на смъртността.

По думите на Мутафчийски намалените нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините.  При наложени такива мерки, точно този срок даде търсения резултат. Председателят на НОЩ уточни, че в Израел са били въведени подобни мерки при заболеваемост 6000 на ден и резултатът е бил спад до 400 заразени на ден след три месеца.

Ако смъртността спадне с 30 до 50%, това ще е постижение, защото това ще са хиляди спасени човешки животи, каза още шефът на щаба.

"В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост. Няма отговорно правителство, което пасивно да наблюдава тези данни и да не вземе никакви мерки. Това би било абсолютно безотговорно", подчерта главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев обясни, че с новите ограничения България попада сред страните със строгост на мерките до 70%. Докато в Израел строгостта е 86%, там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията, нашите мерки са подобни на тези, въведени във Франция и Испания, добави здравният инспектор.

"Посягаме към училища, детски ясли, фитнеси, защото има няколко изследвания кога и къде се заразяваме най-много. Контактът между хора на маса, на няколко питиета, контактът на децата в една класна стая по няколко часа води до това, че и един положителен заразява всички останали. Подобна е ситуацията във фитнеса. Има и чисто човешка причина. Въвеждаме мерките сега, за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници", каза още Ангел Кунчев.

"Това беше много трудно решение, с много компромиси. В следващите три седмици няма да оставим никого сам. Продължават мерките 60/40, 80/20, патронажната грижа. Специално за родителите имаме нова помощ, условието е средният доход да бъде 915 лв. на член от семействата", посочи социалният министър Деница Сачева.

Тя съобщи, че днес правителството е приело нова мярка. Това е постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят. Постановлението ще излезе в Държавен вестник в петък и за помощта ще може да се кандидатства още от понеделник. За нея са осигурени 50 млн. лв. Продължава и изплащането на 1000 лв. на медиците на първа линия, като ги получават 18 000 медицински специалисти.

"Сектор "търговия" остава изцяло отворен и с това гарантираме доставките, производството и промишлеността. Продължаваме да търсим най-бързите мерки за компенсация на бизнеса от затворените сектори. Работим върху това да освободим 156 млн. лв. от Оперативна програма "Иновации" и средствата да бъдат използвани за мерки, които ще съгласуваме в близките часове с бизнеса. С нас ще работят и НАП, за да постигнем най-бърз ефект с мерките. Подготвяме мярка за ликвидна подкрепа на фирмите, които няма да могат да работят през следващите три седмици", обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във