Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови печки ще получат 140 домакинства в София, желаещите бяха близо 6000

Столичната община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част от кампанията за по-чист въздух в града. 140 домакинства в София, които се отопляват с печки на дърва, ще могат да ги заменят с пелетни или газови камини за сметка на общината. 

Проектът се финансира с европейски средства и в него участват общо шест общини от страната - София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната му фаза започва от догодина. Целта е да се намали количеството на фини прахови частици с два тона годишно, тъй като те са основен проблем за качеството на атмосферния въздух у нас.

Йоана Христова, заместник-кмет по екология, обяснява, че основните критерии, по които се избират домакинствата, са да се отопляват на дърва и въглища и да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение. Необходимо е да са заявили своето желание и да са платили към момента на кандидатстването данъците на имота си. Кварталите или населените места трябва да са в близост до пътни артерии с натоварен трафик, допълни още Христова.

Според актуалните данни завишени нива на фини прахови частици има в покрайнините на София - "Драгалевци", "Факултета", "Казичене", както и Мало Бучино и Владая.

Общо 5875 заявления бяха подадени по време на първия етап на кампанията в Столичната община. Гражданите подаваха заявления в периода от 13 март до 13 юни в районните администрации на общината.

Първият етап от кампанията целеше да събере информация за намеренията и желанията на домакинствата да подменят стария си начин на отопление. Най-голям интерес е проявен от районите, които нямат достъп до централно отопление на ТЕЦ. Най-много заявления са подали в район "Кремиковци" – 1 083 бр. Следва район "Нови Искър" – 886 бр., район "Панчарево" – 735 бр., район "Красна поляна" 685 бр. и район "Витоша" – 661 бр. В "Красна поляна" са подадени 685 заявления, което е около 11,6% от общия брой заявления.

Повече от половината, заявили желание за смяна на стария си начин на отопление, са предпочели да преминат на пелети, ¼ са поискали електричество/климатик/, около 500 домакинства са заявили желание за отопление на газ, останалите са пожелали да се свържат към топлофикационната мрежа.

Председателят на сдружението "Въздух за здраве", Александър Симидчиев, е убеден, че ситуацията с чистотата на въздуха в столицата се подобрява. Световната здравна организация обаче дава по-ниски нива на норми за замърсяване на въздуха, а у нас следваме европейските нива за замърсяване, обясни той. 

В проучване на сдружението с подкрепата на Столичната община тази година, в което бил направен анализ на контактите на Бърза помощ и връзката на въздушното замърсяване, станало ясно, че при повишаване на въздушното замърсяване над нивата на СЗО в София броят на контактите към Бърза помощ се увеличава с над десет процента. Така че въздушното замърсяване е огромен проблем. Той засяга както белия дроб, така и други органи.

Проблемите тепърва предстоят, защото всяка запалена печка на твърдо гориво е колкото 13 автомобила или 50 хиляди печки се равняват на 900 хиляди автомобила повече, посочват от "Въздух за здраве".

Последните данни, които се събират, показват степента на вредата, тоест нивата, които са приети за норма в ЕС, не са достатъчно ниски. СЗО за много от параметрите е на половината на нивата на ЕС. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във