Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови неясноти около тапиите на Пламен Георгиев по испански език

Изникнаха нови неясноти около езиковата подготовка на бъдещия ни генерален консул във Валенсия - Пламен Георгиев. Добрата подготовка на Георгиев по испански език, наред с добрите му контакти с местните служби, бяха сред мотивите на Министерството на външните работи за неговата номинация. 

Оказва се обаче, че се получава разминаване. В биографията на Георгиев, публикувана в сайта на парламента, пише, че той има ниво на испански език "А2", съобщава bTV. В същото време столичен всекидневник публикува във вторник друга диплома на Пламен Георгиев - сертификат за владеене на испански език, ниво "В1". 

Според европейските критерии за познания по езици, ниво "А2" означава: "Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор". Експертите приемат за владеене на език нивата от "В1" нагоре.

Разминаване се забелязва и при датите - документите, внесени в Народното събрание, са внесени на 8 февруари 2018 г. Според публикувания вчера сертификат пък Георгиев има ниво "B1" от 2 март 2017 г. Защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев е спестил информацията, че владее испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.

Бъдещият ни консул във Валенсия не е отговорил на запитванията на bTV по темата. 

Школата, издала сертификата на Георгиев за ниво "В1", е "Никанор" ООД. През 2016 г. дружеството изпълнява обществена поръчка за "Провеждане на чуждоезиково обучение по испански език", възложена от тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Договорът е подписан от Георгиев и главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

Във вторник премиерът Бойко Борисов защити назначаването на Георгиев за консул с аргумента, че той е "с няколко образования, хиляди награди, милиарди задържани и конфискувани средства". Борисов обясни, че бившият шеф на КПКОНПИ знае няколко езика и има достатъчна езикова подготовка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във