Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови над 274 хиляди COVID ваксини пристигнаха у нас

В България пристигнаха 274 950 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното министерство. 

Следващите доставки на ваксини срещу COVID-19 са в петък, 28 май. От производителя Johnson and Johnson се очакват 34 900 дози, а от Moderna - 36 000 дози.

За втори пореден ден броят на новите случаи на коронавирус е 81, показват данните на Националния информационен портал. Така от общо 4 550 теста положителни са 1,78%.

Общият брой на поставените ваксини е 1 265 855, като 5 172 са през последното денонощие. 504 932 са с напълно завършен курс от две дози ваксина. 

Ваксинационната кампания в България започна на 27 декември 2020 г. 

Австралийски учени са разработили два нови препарата за профилактика и лечение на коронавирус, които могат да бъдат използвани вместо ваксина, съобщават от научноизследователския институт Berghofer (QIMR) в Бризбейн.

Лекарствата вече се тестват върху животни във Франция и първите резултати показват, че препаратите са безопасни и имат незначителни и редки странични ефекти. Медикаментите също така не изискват специални условия за съхранение. 

Според австралийските учени лекарствата им са ефективни не само срещу вирусът SARS-CoV-2 , който е причина за заболяването Ковид-19, но и предпазва клетките, които той заразява. 

Специалистите са категорични, че това е първото в света лекарство, което е резистентно на коронавируса

Facebook logo
Бъдете с нас и във