Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови мерки заради настъпването на Омикрон в страната

Проведе се първото заседание на Националния пандемичен комитет във връзка с Омикрон и очакваната в световен мащаб нова вълна на COVID-19. Комитетът бе сформиран преди дни от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнението и контрола на въведените в страната противоепидемични мерки. Той се оглавява от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава на комитета влизат представители на ръководството на здравното министерство, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

След заседанието бе съобщено, че се отчита нежелание на хората да се ваксинират. "Ще направим всичко възможно да улесним хората, които желаят да го направят. До края на месеца трябва да отчетем 500 000 ваксинирани, за да се справим с пандемията", каза заместник-министър доц. Георги Йорданов, който оглави Националният пандемичен комитет.

"Много разчитаме на медиите, за да убедим хората да се ваксинират", подчерта шефът на Националния пандемичен комитет.

"Имаше предложение за ваксиниране на определени контингенти от хора. Решението на правителството е, че ваксинирането е доброволен акт и не можем да посегнем на това право на хората", обяви той по време на брифинга.

"Анализът на протичането на Омикрон е, че преминава по-леко. Затова ще приложим намаляване на карантината от 14 на 10 дни. Тези, които са контактни ще подлежат на карантина от 7 дни, а не както досега – 10. Всички страдаме най-много от липсата на контрол", признават от комитета. 

Здравните власти имат казус с българи, които са били извън страната по време на празниците, каза още зам.-здравният министър. "Има ограничителна мярка всички, които работят с граждани да са със зелен сертификат или с периодични тестове", заяви той.

"Заетостта на леглата в София надминава 60 на сто, много бързо ще стигнем маржа и правим всичко възможно да повишим броя", заяви Йорданов и допълни, че се очаква пик в близките две седмици.

"Пикът на COVID-19 се очаква в следващите две седмици. Мерките ще бъдат налагани според ситуацията. Те ще са различни в различните пандемични райони", допълни доц. Йорданов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във