Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови мерки срещу графитите - регистър на почерците

Нови мерки срещу графитите по стените на обществените сгради подготвя Столичната община. Планира се да бъде изготвен регистър на различните почерци на фасадните художници. Базата данни ще съдържа снимков материал и изследване на спецификите при изписване на думите и знаците.

С установяването на конкретния почерк се изяснява и размерът на щетите, нанесени на града от конкретния човек. Целта е, когато бъде хванат даден провинил се, неговият стил да бъде сравнен с други надписи по стените в базата на регистъра. Санкцията ще бъде в размер от 100 до 5000 лева, както налага Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община в случаи на писане или драскане на непредвидени за целта места. Виновникът ще има и задължението да почисти всичко, което е издраскал по стените из целия град.  

В изготвянето на софийския регистър ще участват Общинска полиция, Столичният инспекторат, главният архитект на София, общинската дирекция "Култура". Ще се търси компетентният анализ на графолози, за да се групират стиловете на най-активните нарушители.

На този етап Столичният инспекторат почиства периодично някои фасади в центъра на града. Според тях, ако се наеме частна фирма, пазарната цена на тази дейност би била от 30 до 50 лева на кв.м. Миналата седмица екип на инспектората почисти драсканиците по храма "Св. Седмочисленици".

Facebook logo
Бъдете с нас и във