Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови мерки срещу COVID-19 от следващата седмица

Здравните власти планират затягане на мерките срещу COVID-19 у нас поради стремглавото нарастване на броя заразени. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Мерките ще са за цялата страна, но все още не са формулирани. Очаква се те да следват Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2. Главният санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев ще направи окончателната препоръка.

Зам.-министърът се аргументира, че хората се нуждаят от интензивни грижи, защото от 100 случаите вече са нараснали на 160 само за ден. Това е знак, че се засилва интензитетът на пандемията. "От средата на юли се доминиращ стана Делта вариантът, който заразява два пъти повече. На фона на тези факти идва на дневен ред и какво трябва да се предприема", добави той.

"Страните разчитат на нивото на имунизация и противоепидемичните мерки. За съжаление ние не може да разчитаме на първото, защото имунизираните са около 20%, преболедувалите са до 40%, което е твърде ниско ниво на защита срещу тази вълна. И затова трябва ефективен контрол върху противоепидемичните мерки", каза още Златанов.

Той обяви, че е имало среща между здравното министерство, инспекциите и представители на лечебните заведения: "В момента тече среща с всички специалисти – имунолози и епидемиолози, с една-единствена цел - да се вземат адекватни и навременни противоепидемични мерки. Нивото на разпространение вече е високо, заболелите е вече от 29 до 39-годишна възраст. Ще се опрем на плана, който сме разработили, тъй като е широкообхватен. Мерките ще са насочени към тази група, която е най-силно заразена от новата вълна, поради това, че посещават места с повече хора, разстоянието е по-близко и има достатъчни условия за разнасяне на Делта варианта."

Здравните власти подготвят болниците да имат достатъчна леглова база и за деца, тъй като Делта вариантът засяга по-силно и тежко деца и млади хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във