Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови компютри и таблети за 1800 деца в социалните домове

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от социалното министерство.

С устройствата те ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през идната учебна година. 

За целта фонд "Социална закрила" ще предостави почти 823 000 лв. на общините, които са доставчици на услугите.

Местните власти кандидатстваха с проекти по програмата за закупуване на компютърни конфигурации, устройства и периферия. Бяха одобрени 80 предложения, като най-голям е бил интересът към  лаптопите, настолните компютри и заплащането на интернет до края на годината.

Целта на програмата е да осигури непрекъснат образователен процес. Тя е част от ангажимента на социалното министерство да не се прекъсва социалната подкрепа на най-уязвимите обществени групи при преодоляването на пандемията от COVID-19.

С подкрепата ще се повишат шансовете на младежите от социалните услуги за преминаване в следваща форма на обучение, професионална квалификация по професия и реализацията им на пазара на труда.

В края на май и началото на юни Агенцията за социално подпомагане и Фондът раздадоха още 261 дарени или закупени със средства на благодетели таблети на ученици от социалните услуги в областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Севлиево, Габрово, Ловеч, Дупница и Смолян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във