Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови, единни правила за прием в първи клас в София

Нови, единни правила за прием в първи клас в столичните училища предстои да влязат в сила. Постоянният адрес на територията на административния район на училището ще носи най-много точки за прием в първи клас в столичните училища, обяви Мария Минчева, директор на дирекция "Образование" в Столичната община, цитирана от БТА.

"В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. От 19 април родителите ще могат да подават заявления по новите правила, които ще са единни за всички училища в София. Продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване остава в историята. Новите правила са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям, отбеляза Минчева. Тя съобщи, че критериите за прием в първи клас ще бъдат общо четири", обясни Минчева.

Тя поясни, че постоянният адрес на територията на административния район на училището носи 5 точки. Настоящият адрес дава две точки. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в същото училище. Този критерий е с тежест 4 точки. Социалният критерий за ученици-сираци дава три точки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във