Банкеръ Daily

Общество и политика

Нови 7 случая на коронавирус у нас, заразените вече са 30

В България са регистрирани 7 нови случая на коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Така заразените от Covid-19 у нас стават общо 30, като сред тях е и жената, която почина в "Пирогов".

Всички нови 7 случая на заболели днес са на хора над 40-годишна възраст, няма млади, посочи ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Профилът им е различен - семейство, пътувало на ски в Австрия, 62-годишен мъж, пътувал за конференция в Брюксел, а останалите са контактни на установените до този момент.

Към настоящия момент няма промяна в състоянието на пациентите в Плевен, в Габрово и във ВМА, съобщи още ген. Мутафчийски. Началникът на ВМА не се ангажира с прогноза кога да се очаква ваксина срещу заразата, но прогнозира, че това ще се случи най-рано есента, но най-реалистично - март месец догодина.

За моловете не бива, каза Борисов, говорейки за заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, свързана с въвеждането на противоепидемични мерки на територията на България до 29.03.2020 г. "Според мен моловете, магазините за хранителни стоки, банковите, застрахователните клонове не биват да бъдат затваряни", каза министър-председателят. По думите му заповедта на здравния министър търпи някои промени. Премиерът подчерта, че мнението му за моловете е лично и темата още ще бъде обсъждана.

Целта на заседанието е координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването Covid-19.

По-рано днес с решение на парламента в България бе въведено извънредно положение, което ще продължи 1 месец -  от 13 март до 13 април.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във