Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата учебна година най-вероятно ще започне присъствено

На 15 септември новата учебна година най-вероятно ще започне присъствено. При появата на зараза в училищата, учениците временно ще преминат към обучение в електронната среда. Това заяви на брифинг в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

„Електронното обучение ще остане наша аварийна алтернатива. Ние предложихме промени в закона, което ще го позволи, но тъй като пандемичната ситуация продължава, следващата година ние ще бъдем готови с различни варианти на превключване. Това, което в други държави направиха с частично присъствен процес, не дава достатъчно аргументи да бъде избрано. Причината е, че ползите за децата са малко, тъй като е много трудно за реализация в нашата действителност", каза просветният министър. 

В негово присъствие днес бе утвърден и приемът в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи - Стара Загора. Учебното заведение ще започне дейността си с 2 паралелки по 26-28 ученици в 8 клас. Ученици ще се приемат от цялата страна, а до завършването на общежитието в гимназията, децата ще бъдат разпределени в останалите общежития в града.

Подписано е споразумение за сътрудничество между училището и Тракийския университет, където ще бъдат открити нови  IT специалности. Министър Вълчев сподели, че  идеята е Стара Загора да стане център за развитие на информационните технологии.

Наесен в града ще отвори врати и лаборатория по виртуална реалност в помощ на студентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във