Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата такса смет - две години след преброяването на населението

Новият начин за определяне на такса битови отпадъци да влезе в сила през втората година, следваща обявяването на резултатите от преброяването на населението. 

Това предлага председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова между първо и второ четене на поредните промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение. Текстовете са внесени по предложение на Сдружението на общините, но срещат остра реакция от четирите големи работодателски организации.

Тъй като новият начин за определяне на такса битови отпадъци, който би трябвало да следва принципа „замърсителят плаща”, е базиран на резултатите от преброяването, се налага отлагане във времето.

Това е мотивът на Националното сдружение на общините, припознат от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Самото преброяване се отложи от февруари за септември заради пандемията, което означава, че резултатите от него ще излязат най-рано в средата на следващата година.

Според Асоциацията на организациите на българските работодатели, обединяваща четирите най-големи работодателски организации, не е меродавно да се използват данните от преброяването, защото тяхната валидност е краткотрайна. Ето защо е много по-разумно да се използват регистрациите по потоянен и настоящ адрес, с които разполага и общинската администрация. Работодателите са убедени, че новият метод за формиране на таксата може да е готов в указания в момента срок – а именно, началото на 2022 година въпреки пандемията.

С други предложения, депутатите от ГЕРБ Александър Иванов и Александър Мацурев припознават искането на омбудсмана да отпаднат запорите върху всички видове помощи до два месеца след края на ограничителните мерки. Правят се промени и в Кодекса на труда, с които само за 2021-ва година 90 дни неплатен отпуск могат да се зачитат за трудов стаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във