Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата мутация на COVID-19 вероятно вече е и в България

Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19.

Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19 . Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави". Това заяви пред Нова телевизия имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

"Вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо. Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов. 

Имунологът бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам. „Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той и допълни, че досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често. 

Британското правителство обяви в неделя, че ще проведе кризисно заседание, след като страните по света забраниха пристигането от Обединеното кралство заради новия силно заразен коронавирусен щам.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще председателства комитета за извънредни ситуации в понеделник, защото множество държави от Швеция до Турция блокираха пристиганията от Великобритания по въздух заради мутиралия вирус.

Франция, която е важна транзитна държава, се наложи да блокира хората и стоките, пресичащи Ламанша, докато Холандия заяви, че пътниците, пристигащи с ферибот, ще получат отказ за влизане.

Говорител на Световната здравна организация заяви, че “в цяла Европа, където разпространението на заразата е интензивно, страните трябва да удвоят своите усилия за контрол и превенция“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във