Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата месечна добавка за хора с увреждания влиза в сила през 2019 г.

Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания се предвижда да влезе в сила от началото на следващата година. Това ще е първата промяна в законодателството, която ще влезе в сила, съобщиха пред журналисти социалният министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и представители на протестиращите майки на деца с увреждания, съобщи БТА.

Останалите разпоредби в новия закон за хората с увреждания ще влязат в шестмесечен срок след обнародването на закона - вероятно към април. За този период ще се разработи подзаконовата нормативна уредба, ще се структурират и новите органи. Вече има почти финализиран вариант на законопроект, както и сближаване на позициите на различните заинтересовани групи.

Финансовата подкрепа ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на степента на увреждане. Предлага се тя да е в интервала от 10 на сто до 57 на сто от линията на бедност, в зависимост от степента на увреждане. Първоначално парите за хората с увреждания ще бъдат извадени от индивидуалната оценка, а ще се отпускат само на база ТЕЛК решението. Идеята е в бъдеще месечната финансовата подкрепа да се "отвърже" от ТЕЛК решението и да е част от индивидуалната оценка, поясни Бисер Петков. По думите му днес е станало ясно, че заинтересованите страни искат някои от промените да се усетят по-скоро от хората с увреждания, затова е постигнат компромис като начало степента на увреждане да определя подкрепата, а не индивидуалната оценка, каквото е искането на протестиращите майки. За новата финансова подкрепа ще са нужни допълнително около 110 милиона лева.

Постигнато е и съгласие по-категорично да се формулира това, че индивидуалната оценка ще има задължителен характер за всички органи. Омбудсманът Мая Манолова е предложила индивидуалната оценка да се формулира в три части - информативна, необходимост от подкрепа и заключения и направления, като заключенията и направленията, формулирани в оценката, ще са задължителни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във