Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВАТА ЛЕВИЦА ПОВЕЧЕ ПРИЛИЧА НА СТАРАТА

Ентусиазмът за реализирането на проекта Нова левица разбуни духовете сред партийните активисти на четирите политически сили, участващи в него - БСП, бившата БСДП, ОБТ и ПДС. Още повече че след изборите перспективите пред левицата изглеждат също толкова неясни, колкото и преди 17 юни. Старейшините в Политическия съвет на Новата левица обсъждат няколко варианта за реализирането на проекта - сливане на четирите партии, създаване на движение или пък - конфедерация. Нещата обаче тепърва ще се изясняват и отсега е ясно, че процесът ще е съпроводен от сътресения. Най-вероятно намеренията около проекта официално ще бъдат обявени на традиционното честване на връх Бузлуджа на 2 август. Разбира се, преди това със свое становище по въпроса ще излезе Висшият съвет на основната лява политическа сила БСП.
В хода на предизборната кампания Новата левица остана на заден план за сметка на коалиционната формула За България. Най-много критики срещу този ход тогава отправи лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков.
В меморандума на Новата левица, който беше подписан по инициатива на хората на Николай Камов на 7 януари тази година, бе заложено формирането на единен ляв субект. Предвиждаше се всяка партия да има право да предложи своите виждания за това, след което те ще бъдат обсъдени от ръководствата на четирите формации в рамките на Политическия съвет. Левите трябваше да изготвят и график за юли, по който да тече обсъждането на проекта.
Още преди изборите от Политическо движение Социалдемократи лансираха и идеята за провеждането на форум на Новата левица, който да определи бъдещето й. Но непосредствено след 17 юни политическата картина се промени чувствително и лидерите на четирите партии решиха, че сега е време за вътрешнопартийни анализи на резултатите от вота. Пред в. БАНКЕРЪ председателят на ОБТ проф. Кръстьо Петков заяви, че в момента проектът Нова левица на практика е стопиран. И едва след като всеки от участниците в него направи своя анализ на постигнатото, ще се преценява дали изобщо да се търсят варианти за обединение. Същото мнение изрази и Петър Агов, който оглавява бившата БСДП. По този повод в лявото пространство възникнаха съмнения, че ръководителите на въпросните формации днес не желаят да се обвързват прекалено изкъсо с БСП, тъй като това ще им затвори вратата за сътрудничество с други партии.
Най-големите привърженици на бързото обединяване са хората на Николай Камов. Те държат Новата левица да изглежда като политическо движение от типа на ПАСОК в Гърция. Бившите съратници на Александър Томов смятат, че е необходимо проектът да се осъществи по надпартиен принцип, независимо дали в него ще участват и четирите партии. Само че идеята им среща сериозна съпротива сред активистите на другите организации. Подобно политическо движение явно ще трябва да се лиши от партийността, а БСП се плаши от такава перспектива, защото това на практика ще означава да се самоликвидира.
На Позитано 20 са притеснени и от хипотетичната възможност четирите партии да се слеят в една, което предполага първо тяхното разформироване. Георги Първанов обаче едва ли ще предприеме толкова непопулярен ход, който със сигурност ще му струва главата. Брожението сред редиците на социалистите принуди Изпълнителното бюро да излезе със специално становище, в което се изтъкваше, че пред БСП въпросът за разпускане на партията не стои.
Другата схема на обединението е по-малките субекти просто да се влеят в БСП. Но и тя на този етап не изглежда осъществима.
За конфедерация на левите партии пък настояват от ОБТ. При този вариант партийният признак ще е водещ, тъй като партиите ще запазят самостоятелността си. Лидерите им обаче ще са равнопоставени и заедно ще определят политиката на новия субект. Затова в БСП не са много ентусиазирани и от тази идея. Аз съзирам опит за преобличане в нови дрехи на Солунската четворка. Хора, които нямат партии, да получат възможност да лидерстват в партии, казва Красимир Премянов.
Част от червените дейци бяха против проекта още при обявяването му, както и срещу цялата коалиционна политика на БСП. Мотивите им са, че бивши кадри на партията, които са я напуснали в решаващ за нея момент, или такива, които са водили изцяло анти-БСП политика, сега се опитват да се върнат и искат да имат решаваща дума за развитието и съдбата й. БСП си остава най-голямата лява сила и тя трябва да командва парада, смятат в Открит форум.
Очевидно е, че Георги Първанов ще се опита да продължи реформаторската линия в БСП и да демонстрира по-категорично превръщането й в модерна лява партия. Ако проектът Нова левица се реализира, червеният водач очаква и входен билет за ПЕС и Социнтерна. Едно от основните изисквания на чуждестранните социалдемократи е именно обединяване на левицата у нас. Остава обаче БЕЛ, която макар и да не е вече в парламента, все още съществува като левоцентристка партия. Сега нейното ръководство има доста по-сериозни задачи за решаване и едва ли скоро въобще ще се стигне до разговори с БСП и партньорите й за каквото и да било сътрудничество.
Така още от времето на Солунската четворка остава основният проблем - чисто личностните противоречия и манията за лидерство след водачите на левите партии не позволяват да се намери механизъм, който да задвижи процеса на обединението им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във