Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВАТА ЛЕВИЦА - НЕЩО КАТО НИЩО

Част от левите партии в България се обособиха в Нова левица. Новороденото образование не е коалиция, нито предизборен съюз, а просто второ издание на провалената Солунска четворка. Идеята за единодействие в лявото пространство на базата на социалдемокрацията претърпя пълен крах. Затова пък щом се зададоха избори, за нов живот се събудиха старите формули за обединяване около БСП. Самите социалисти дръзко наричат новата формула голямото надлъгване. Едните лъжат, че се обединяват около идеи, а другите, че ще раздават мандати.


Но истинският пазарлък ще започне едва след няколко месеца, при формирането на предизборната коалиция БСП плюс. Засега заявки за участие в нея дават ОБТ на Кръстьо Петков, БСДП, предвождан, от кандидатдепутатския ентусиазъм на Петър Агов и ПД Социалдемократи, представено от Николай Камов.


Едновременно с това председателят на БСДП Петър Агов е отправил официална покана към колегата си Йордан Нихризов, шеф на БСДС, за преговори около евентуално обединяване на двете формации.


БСДС се отдели от БСДП преди две години, когато Петър Дертлиев настоя представителите на партията в парламента да напуснат синьото мнозинство. След като не се подчиниха, непокорниците проведоха и конгрес, на който избраха Йордан Нихризов на мястото на д-р Дертлиев. Съдът обаче не призна избора за легитимен и депутатите бяха принудени да сформират нова партия - БСДС. Сега тя е в процес на обединяване с НДПС на Гюнер Тахир и ръководството й не намира за удачно да води паралелни преговори и с хората на Петър Агов. Освен това пред в.БАНКЕРЪ Йордан Нихризов припомни, че през ноември предстои да се реши съдебният спор между него и д-р Дертлиев за юридическото наследство на председателския пост на БСДП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във