Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОВАТА ЦИГАРЕНА ВОЙНА

За цигарения търговец Лесли Томпсън 1993 г. е особено добра. Като един от ключовите играчи в Нордърн Бранд Интернешънъл (Northern Brand International), малка компания за износ на тютюн, Томпсън продава 8 млрд. броя цигари и осигурява печалба от 60 млн. щ. долара. Тези резултати му спечелват овациите на изпълнителните директори, които прибират тлъсти премии, а признателните търговци на едро му подаряват златен Ролекс.


Днес обаче името на Томпсън вече не се произнася с възхищение в средите на цигарения бизнес. Той и няколко други бивши служители на компанията му скоро ще бъдат разпитани от федералните прокурори. Следователи в Северна Каролина проучват подозренията за връзки между основните производители на цигари и каналите за контрабанда по света. Благодарение на това сътрудничество огромни количества тютюневи изделия минават годишно през границите на различни страни, без за тях да се плащат никакви мита и данъци. Според изчисленията на експерти печалбата от тази дейност се наброява милиарди долари.


Обвиненията надвиснаха над производителите на цигари броени дни след обявяването на присъдата във Флорида, задължаваща ги да платят рекордната глоба от 145 млрд. долара. При новото разследване не е ясно кои точно компании попадат под ударите на правосъдието, тъй като проучването е секретно. Но атаката срещу производителите идва от различни държави, чиито правителства ги винят за нанесените им огромни загуби от контрабандата, растящо насилие и неефективни мерки за ограничаване на пушенето сред децата. Преди седмица Европейският съюз обяви, че възнамерява да заведе гражданско дело срещу американските цигарени компании заради участието им в контрабандата. За последните осем месеца подобни процеси срещу щатски тютюневи гиганти са завели Канада, Колумбия и Еквадор. Мащабни разследвания по същите обвинения се водят в Италия, Великобритания и Китай.


Цигарените компании едва ли могат да си позволят да понесат нов удар, след като още не са се отърсили от шока на присъдата във Флорида. Наистина босовете им признават, че контрабандата е сериозен проблем, но категорично отричат всякакво участие в незаконния трафик и пласмент на стоката. Всички единодушно отказват да са имали нещо общо с Томпсън, който бил един мошеник, измамил и тях и нанесъл едва ли не непоправими щети на авторитета на индустрията. Компаниите смятат, че не е редно да бъдат държани отговорни за това какво се случва с продукцията им, след като веднъж са я продали. Според тях контрабандата е придобила огромни мащаби заради непосилно високите такси, налагани върху износа на цигари.


През последните години разрастването на черния пазар на тютюневи изделия стана добре организиран и доста кървав бизнес. В Италия стоката се пренася в бронирани коли и се складира в специални складове. В Китай и Колумбия пък почти цялото количество чуждестранни цигари е внесено нелегално. В самите Съединени щати се извършва контрабанда от щат в щат. Ливанската терористична групировка Хизбула се финансира с част от тази печалба.


Очаква се Лесли Томпсън да е най-важният свидетел в разследването. През февруари той беше осъден на шест години затвор, след като се призна за виновен в пране на пари от контрабанден износ и в момента е зад решетките. Американски и канадски следователи заявяват, че Томпсън е постигал впечатляващите продажби, продавайки нелегално в Канада милиарди късове цигари, произведени от Ар Джей Рейнолдс (R. J. Reynolds). Юристите са на мнение, че този хрисим 52-годишен мъж е бил само малко колелце в огромната контрабандна машина. По време на процеса срещу него Томпсън обясняваше, че е действал с благословията на свои висшестоящи ръководители.


Случаят Томпсън даде възможност на прокурорите да разкрият част от нелегалната мрежа. Компанията на Лесли Томпсън се е намирала в сградата на притежаваната от Ар Джей Рейнолдс фирма Уинстън-Салем (Winston-Salem) в Северна Каролина. Официално работата на Томпсън е била да продава цигарите Експорт А в Канада. Според неговите признания той е откарвал стоката в контрабанден склад на американско-канадската граница. През нощта флота от катери пренасяла товара по река Сейнт Лоурънс на канадска територия. Оттам цигарите поемали към черния пазар и така се избягвали таксите.


През 1994 г. правителството на Канада бе толкова притеснено от размерите на контрабандния трафик, че намали вносните такси за тютюневите продукти, за да ограничи нелегалната търговия. Тази мярка даде резултат и само година по-късно бизнесът на Томпсън започна да запада. През 1998 г. той се споразумя с американските прокурори и неговата компания плати глоба от 15 млн. щ. долара.


Колумбийските власти пък искат да знаят дали компанията Филип Морис е наясно за милиардите цигари Марлборо, които се внасят в страната всяка година. Според източници от полицията едва 4% от цигарите с тази марка, които изпушват колумбийците, са доставени легално. Колумбийското правителство е внесло официално обвинение във федералния съд в Ню Йорк, в което се твърди, че Филип Морис е изградила мащабна мрежа за нелегален експорт на цигари по цял свят.


В Италия контрабандната търговия често е съпроводена с изблици на насилие. През февруари двама полицаи бяха убити на място от брониран камион с цигари, чийто шофьор отказал да спре за проверка.


Производителите на тютюневи изделия упорито повтарят, че освен Томпсън нито един друг висш мениджър в цигарения бизнес не е бил официално обвинен и връзките им със закононарушенията не са доказани. Следователите и прокурорите признават, че тепърва ще събират доказателства и ще разплитат схемата. Мнозина предричат, че при мащабните операции, които се предприемат, скоро Томпсън вече няма да е единственият цигарен бос зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във