Банкеръ Daily

Общество и политика

Новата акредитация на висшите училища започва до една година

До 3-4 месеца ще бъдат формулирани политиките на висшите училища.  Предвижда се въвеждането на нов модел на управление, който цели да има ясни отговорности пред ръководствата им, прозрачност и отчетност. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите на просветния министър най-важните стъпки са изготвянето на списък със стратегически цели и задачи, както и политики на всяко едно висше училище. Предвиждат се своеобразни образователни одитори в Националната агенция за оценяване и акредитация.

Вълчев поясни, че основните промени няма да дойдат само от закона, но и от новата методика, която трябва да приеме Националната агенция по оценяване и акредитация.

"До една година ще започне акредитацията по новия начин - всички професионални направления по едно и също време. Новата методика се надявам да бъде приета в следващите няколко месеца. До три-четири месеца ще формулираме политиките на висшите училища заедно с академичните ръководства, договорите за управление на ректорите, които се надяваме малко да им променят стимулите - те трябва да са отговорни вътре към академичната общност, с мандатната програма, с това, което са обещали“, обясни ресорният министър пред БНР.

Той подчерта, че днешните деца ще сменят няколко професии, а не работни места. Това предполага бакалавърските степени да бъдат много по-интегрални, мултидисциплинарни и с възможност за надграждане в няколко посоки. А висшите училища трябва да имат много повече преподаватели. "ВУЗ-овете  ще имат добро, качествено обучение след 20-30 години, ако инвестират днес в млади преподаватели“,  убеден е Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във