Банкеръ Daily

Общество и политика

Нова военна техника ще се купува от страни от НАТО и ЕС

Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС. Фокус върху използване в отбраната на перспективни технологични решения  като изкуствен интелект и дронове. 

Това е записано в публикуваната от новото правителство управленска програма.  

Идеята новата техника да се купува само от страните-съюзнички в НАТО и ЕС беше лансирана още в края на миналия парламент. Между двете четения на актуализацията Бюджет 2021, тя беше формулирана като ограничение за плащането на ремонтите в страни извън НАТО и ЕС. Но не мина с аргумента, че така биха се спрели ремонтите на ползваната техника, които в последните години се правят в Русия и Беларус. 

"Наличната бойна техника ще се поддържа и модернизира„ по възможност, от българския военно-промишлен комплекс“, пише сега в документа. Целта - да бъде ограничена зависимостта от страни извън НАТО и ЕС и да няма риск за националната сигурност. 

Договорка има за превъоръжаване със съответните инвестиционни проекти за придобиване на модерни способности. Без записано уточнение, но наред сега са Сухопътните войски. В публикуваното коалиционно споразумение се предвижда още през 2022-ра няколко министерства да координират инвестициите в отбраната. Честните и прозрачни конкурси остават цел за Мнистерството на отбраната. Ще започне дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия. 

Войските трябва да станат по-екологични. Хората в тях в центъра на развитието на въоръжените сили.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във