Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нова стръв за електората

Основните партии пуснаха машината за предизборни обещания, макар платформите им все още да не са готови. Оповестените намерения обаче не дават отговор на най-важния въпрос - какво можем да очакваме от следващото правителство. Причината е, че политическите сили все още не са степенували своите приоритети. Ако след изборите се стигне до поделяне на властта в коалиционен или надпартиен кабинет, както се очаква, няма яснота от кои мерки ще бъдат склонни да отстъпят и за кои ще настояват докрай.


Разбира се, ако оптимистично приемем, че партиите изобщо имат намерение да изпълняват обещанията си...


Накратко разказани, нещата изглеждат по следния начин: БСП залага на увеличаването на бюджетните приходи и на налагането на прогресивен данък, ГЕРБ - на запазването на фискалната стабилност и на повишената усвояемост на европейските фондове, ДПС - на съхраняване на плоския данък, борбата с безработицата и размразяването на доходите. Движение България на гражданите пък обещава за две години да увеличи работните места със 150 хил., както и да инициира дебат за нова конституция. Първите четири точки от оповестените неотдавна 31 мерки на партията на Кунева всъщност в голяма степен съвпадат с част от най-популярните искания, които протестиращите издигнаха. Коалицията ДСБ- Единство (Синята коалиция) се зарече да уеднакви налога на едноличните търговци, които в момента плащат 15%, с този на останалите. Същевременно хората на Костов и Нейнски се обявяват за премахване на плоския данък.


Кризата и приближаващите избори направиха така, че


справедливостта на данъчната политика

стана неочаквано популярна тема. Засега БСП не са оповестили разчетите си какви бюджетни приходи очакват от въвеждането на прогресивната скала, нито пък точните параметри на промяната, за която настояват. Според бившия председател на социална комисия в 41-вото Народно събрание Драгомир Стойнев, по-голямата ставка вероятно ще бъде между 16 и 18%, а месечните доходи, които ще обхване, започват от 3100 - 4000 лева. Социалистите обаче не смятат да пипат корпоративния данък, което донякъде парира опасенията на либералните икономисти, че мярката задължително ще доведе до отлив на инвестиции. В същото време, ако се облагат само толкова високи доходи в бюджета, едва ли може да се очаква да влязат кой знае колко повече средства. Макар плоският данък да беше въведен по време на Тройната коалиция, и досега голяма част от социалистическите симпатизанти не могат да го преглътнат.


Интересно е отношението на ДСБ и Единство към десятъка. При гласуването му през 2007 г. тъмносините не го подкрепиха. Иван Костов принципно беше за въвеждането му, тъй като по думите му това било единственият начин заможните и олигарсите да плащат данъци. Той обаче настояваше за необлагаем минимум и за по-висока ставка. От плоския данък най-много ще страдат бедните хора. Вярно, държавата ще ги спаси, като им увеличи заплатите, но това няма да се случи в частния сектор, предрече тогава лидерът на ДСБ.


Още миналата година формацията на Костов заговори срещу данъка. През октомври пък шефът на СДС Емил Кабаиванов се ядоса, че Костов се е обявил срещу него от името на цялата Синя коалиция. Различно мнение по темата има и Мартин Димитров, който, преди да стане депутат, е работил пет години в един от основните неолиберални тинк-танкове в страната - Института за пазарна икономка. Единствено ГЕРБ, ДПС и Движение България на гражданите се обявиха за запазването на десятъка.


Доскорошните управляващи възнамеряват да вардят плоския данък и фискалната стабилност по дянковски, макар и без бившия финансов министър в листите им. В медийното пространство отново се завъртя и старата идея за намаляване на ДДС, която от ГЕРБ лансираха неведнъж преди и през управлението си. За пръв път Борисов свали ДДС в предизборната си програма през 2009-а, за втори - докато беше на посещение в Израел през януари 2010 година. По


хаотичните обещания на бившите управляващи

пък се познава, че Той вероятно все още размишлява върху основните положения в окончателната предизборна програма.


От ДПС се обявиха твърдо против ремонта на данъчната система, но същевременно биха съчетали плоския данък с минимален необлагаем праг. Смятаме, че пенсионната възраст трябва да бъде увеличавана по-плавно, каза още Алиосман Имамов пред Банкеръ. Освен това движението ще мисли за мерки за вдигането на пенсии и други доходи.


От съюза ДСБ -Единство заявяват готовност да върнат швейцарското правило, според което пенсиите се индексират с ръста на инфлацията и на осигурителните доходи. Същото планират и от България на гражданите.


Пенсионната възраст не трябва да се вдига рязко, заявяват от БСП. Социалистите смятат да отложат повишаването й до 65 г. за мъжете и 63 г. за жените за 2025 година. Освен това се предвижда хората, които две години преди пенсиониране не успеят да си намерят работа, да могат все пак да получат пенсия, но с леко подкастряне на размера на месечната сума, която ще получават. Ако левицата спечели изборите, обещава още да разкрие 250 хил. нови работни места, а в рамките на целия мандат се предвижда и 40% ръст на доходите.


Дори и да приемем, че това ще стане, то няма да е достатъчно, за да се оттласнем от последното място по доходи в ЕС. Впрочем в печалната класация скоро се открива и 28-мо място и ние ще го заемем веднага след като през юли тази година към Европейския съюз се присъедини Хърватия.


За да се сбъднат обаче цветните планове на социалистите, отнякъде трябва


да се намерят повече пари

в бюджета. На Позитано не се плашат от кризата и са заложили, че разчетите им са възможни при увеличение на приходите в бюджета. През седмицата Мая Манолова коментира, че държавата губи по няколко милиарда лева годишно заради ниската събираемост на акцизи и данъци, както и заради контрабанда. Реално кабинетът Борисов остави една разсипана държава, разорени български граждани и домакинства, блокирал бизнес, неработеща икономика, замразени доходи и хора, които живеят под границата на бедността и не могат да си платят месечните сметки за ток. Това е единствената причина обществото да не вярва, че е възможно 40-процентово увеличение на заплатите, каза тя.


Очаквано най-революционно настроени за доходите са от Атака, които притоплиха обещанията си за минимална работна заплата от 1000 лв. и минимална пенсия от 500 лева. На националния си сбор в началото на март националистите обещаха да ликвидират безработицата чрез държавни поръчки и да възродят селското стопанство чрез безлихвени кредити за български производители.


Вестник Банкеръ научи, че освен познатите вече 31 точки Движение България на гражданите ще има и още два програмни документа. Вторият ще е платформа от три основни части с конкретни ангажименти. В първата - България на гражданите - ще бъдат основните политически тези на партията, във втората - България на растежа - ще са разписани конкретните икономически ангажименти, а третата - България на бъдещето - се съсредоточава върху по-дългосрочните политики като демографската, здравеопазването и образованието. Очаква се тази платформа да бъде обявена в следващите седмици. По-нататък, около изборите ще излезе и по-обемен трети документ, тип управленска програма, който ще съдържа и по-конкретно разписани мерки, които хората на Кунева възнамеряват да приложат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във