Банкеръ Daily

Общество и политика

"Нова република" настоява Радев да спре закона за концесиите

Надпартийното дясно обединение Нова Република на лидера на ДСБ Радан Кънев изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с които го призова да наложи вето върху приетия в последните дни на Народното събрание Закон за концесиите.

На 26 януари, ден преди оттеглянето на кабината "Борисов" 2, Народното събрание прие Закона за концесиите.

От "Нова република" се опасяват, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща” икономическа обосновка, защото не бе прието предложението им за залагане на ограничение за максималния концесионен срок. От формацията твърдят, че при липса на реакция от страна на президента и налагане на вето, ще бъдат подписани стотици договори от държавата и общините.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н  Радев,

Конституцията Ви дава право да налагате вето върху закони, които не защитават обществения интерес. Знаков ще бъде първият път, когато упражните това свое правомощие.

В последните дни на 43-то Народно събрание „тематично“ мнозинство ударно и на тъмно прие нов Закон за концесиите.

Мнозинството не чу нашите критики и изостави истинските проблеми на хората, за да приеме докрай този закон. С цената на извънредно заседание и подменен дневен ред, Народното събрание наложи този изключително спорен закон. Прие го без обществено обсъждане.

Ние от Нова Република смятаме, че новият Закон за концесиите е приет в услуга на тесни корпоративни интереси. Целта е да се „бетонират” за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните” фирми.

Уважаеми г-н Радев,

Обръщаме Ви специално внимание на скандалното обстоятелство, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща” икономическа обосновка, защото не бе прието предложението ни за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.

При липса на реакция от Ваша страна и налагане на вето, очакваме десетки, ако не и стотици договори да бъдат подписани от държавата и общините. Те очевидно няма да бъдат в интерес на българските граждани и това може да стане още преди избирането на следващия парламент.

Уважаеми г-н Радев,

Очакваме да наложите вето на този корупционен закон. Не ставайте солидарно отговорен с всеки бъдещ дългосрочен договор, подписан във вреда на българските домакинства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във