Банкеръ Daily

Общество и политика

"Нова Република" иска национална позиция срещу „Европа на различни скорости“

Вчера в Европейския парламент Жан-Клод Юнкер очерта възможните пет сценария за развитието на Съюза на 27 държави след излизането на Великобритания, с което постави началото на дебата за бъдещето на Европа. Настояваме позицията, която Премиерът ще изрази на срещата на върха в Рим на 25 март по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, да е публично обсъдена и консенсусна. Това се казва в позиция на дясното обединение Нова република. 

"В предстояща среща на 6 март в Париж Франция, Германия, Испания и Италия ще формират обща позиция в подкрепа на третия сценарий - „Европа на различни скорости“. Този вариант предвижда създаването на много и различни коалиции по различни политики като например: 12 държави се съгласяват да имат общо полицейско и прокурорско разследване за трансгранични престъпления; или 15 държави въвеждат единна търговска регистрация на фирмите; или 6 държави използват общо наблюдение за целите на отбраната на границите си. Този вариант заплашва България да остане в периферията, практически да загуби всички преимущества на европейското членство, като се превърне в буферна зона за интересите на Русия и Турция. Този вариант е огромна опасност за икономическия просперитет и националната ни сигурност, защото лишава периферията от единните механизми на общия пазар, на общата отбрана, общата външна политика и общата охрана на външните граници. Намалява общата европейска солидарност и разпределението на средства в европейския бюджет в много по-голяма степен ще зависи от държавите, които ги предоставят, а не от общите европейски цели", твърдят от обединението на Радан Кънев.

Те уточняват, че петте варианта са сложени на масата – сега е време всяка държава да има позиция. От Нова Република настояват президентът Радев, служебното правителство на Герджиков и всички политически партии да изразят ясна позиция по предложенията на Жан-Клод Юнкер.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във