Банкеръ Daily

Общество и политика

"Нова република" и "Да, България": Гответе се за масови протести

Партиите - Нова република, "Да, България", Зелените и БЗНС, излязоха с обща декларация, в която заявяват, че ще използват всички законови стълбове за противодействие срещу "тематичното мнозинство ГЕРБ, ДПС и националпопулистите". Политическите формации, съобщиха, че се обявяват "срещу поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на съдебната власт".

"В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда. Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава. Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава", се казва в позицията. 

Според горепосочените партии, внесените без обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт и НПК  от трима депутати от мнозинството ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации. Друг проблем е, че ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави и дават привилегии за мнозинството във ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт. 

Партиите ще настояват за намеса на президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите. Те призовават онези, които искат радикална съдебна реформа да са готови за масови протести

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във