Банкеръ Daily

Общество и политика

Нова партиен проект, нов късмет

Агонията на 46-ия парламент приключи. Вече се усети и известно раздвижване в политическото блатото. Двама от най-харесваните министри в служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев оправдаха слуховете и официално заявиха, че започват нов политически проект и ще се явят на изборите през ноември. На момчетата от Харвард, както станаха известни, политическите анализаторите предвещават успех. Първите прогнозите са, че те ще вземат от гласовете на ГЕРБ и партията на Слави Трифонов.

Василев и Петков получиха шанс да покажат как работят и да стъпят на реални резултати преди да се включат в политическата надпревара. Бившите вече служебни министри на икономиката и финансите не дават обещания за промяна, а категорично заявяват, че ще продължат вече започнатата промяна. Време за регистриране на нова партия нямат и засега обмислят вариантите за явяване на предстоящия вот.

Избирателите се измориха от политически формации, развяващи кухи лозунги и от лидери, които казват срещу кого са, но не и "за" какво са. Двамата харвардски възпитаници не говорят постоянно за врагове, а успяха да свършат нещо реално в борбата срещу корупцията и са решили да използват набраната вече скорост. Заявката им е, че в новия политически проект ще има хора със същия профил и с успешна кариера.

Бившите вече министри отрекоха че ще правят президентска партия. С репликата "Видяхме желанието на хората за промяна. За нас няма ляво, дясно" Кирил Петков даде да се разбере, че пътят на промяната минава през загърбване на разделението. Асен Василев подкрепи думите му, изтъквайки, че най-важното в новия парламент е да има мнозинство, което да може да управлява. "Това, което видях за последните четири месеца  - продължи той -  е, че България не е бедна държава, а е крадена държава". И задачата в следващата година или две е да се спрат течовете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във