Банкеръ Daily

Общество и политика

Нова опасна мутация на COVID-19 и у нас

За първи път в България е установен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския с наименование, съобщи Министерството на здравеопазването. Тя не е по-опасна, но е по-заразна. 

Мутацията е установена при проведено от Националния център по заразни и паразитни болести изследване на клинични проби за коронавирус от страната. 

"При изследвания на SARS-CoV-2 чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната за първи път в България беше установена мутация от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант B.1.1.7. Мутация K417T е типична за бразилския вирусен вариант P1 известен", отбелязват от там.

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на COVID-19 през последната седмица на април. Поради тежкото протичане на заболяването мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

Резултати от изследвания показват, че мутацията може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу коронавируса или естествено заразени и преболедували лица. 

Мутациите на COVID-19

През декември 2020 г. в Англия беше открит различен вариант на вируса, който "представлява интерес" за научната общност заради повишения си риск за общественото здраве. Откриването на новия вариант доведе и до поставянето на нови, по-строги ограничения на територията на Обединеното Кралство.

Английският вариант е известен под названието B.1.1.7. Той съдържа множество мутации на шиповия протеин, включително мутацията N501Y. Благодарение на нея този вариант е по-ефективен в свързването с АСЕ2 рецепторите, което улеснява инфектирането на човешките клетки. В резултат вирусът е около 50% по-заразен и се предава между хората по-лесно, показват данни на агенцията "Обществено здраве" в Англия (Public Health England).

Южноафриканският вариант - B.1.351 се появява по същото време, по което и английският. Подобно на него, идентифицираният в ЮАР вариант съдържа мутацията "N501Y", която го прави по-заразен. Друга мутация, Е484К, прави този щам донякъде способен да устои на антителата, които имунната система произвежда, за да обезвреди вируса. Това е и причината учените да следят този вариант изкъсо.

Нови 361 случаи на коронавирусна инфекция са открити у нас през последното денонощие. Това означава, че положителни са се оказали 3.3% от всичките над 11 хил. теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Най-много са новозаразените в София-град – 63. В област  Пловдив са 27, в област Варна -25, а в област Благоевград -24.

Facebook logo
Бъдете с нас и във