Банкеръ Daily

Общество и политика

NOVA не е налагала опорни точки на журналисти при отразяване на новините, заключи прокуратурата

Директорът на "Новини и актуални предавания" на Нова телевизия Миляна Велева не е автор на разпространените в интернет т.нар. Професионални насоки 2020 г. за отразяване на новините, а приписваният й мейл е фалшив. Заключението на държавното обвинение става ясно от постановление на Софийската районна прокуратура, която е извършила проверка след сигнал, подаден от телевизията, срещу опита да бъде уронен престижът и авторитетът на най-голямата медийна група и в частност на Миляна Велева, съобщиха от NOVA.

От анонимен електронен адрес беше публикувана информация за редакционната политика на медията, като целта беше да се покаже, че към журналистите се изпращат опорни точки за отразяването на актуално-публицистични теми. 

По случая е била извършена задълбочена проверка от отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП за наличие на престъпления по различни състави от наказателния кодекс. В своето постановление прокуратурата приема, че няма основание за образуване на досъдебно производство, а установените данни са за евентуална обида и клевета спрямо Миляна Велева – престъпления от частен характер, които се преследват по отделен законов ред. 

Държавното обвинение признава, че правото на българските граждани на свободно изразяване е гарантирано от закона и е признак за зрялост на обществото, но изрично подчертава, че то „не бива да се абсолютизира и да служи за оправдания на действия, засягащи грубо и безцеремонно, а най-вече и безпричинно правото на чест и достойнство на обсъжданата личност“. 

NOVA отново заявява, че "ще предприеме всички свои законови права, за да защити достойнството и авторитета си".

Facebook logo
Бъдете с нас и във