Банкеръ Daily

Огнян Герджиков:

Нова конституция - тупкане на топката и хвърляне на прах в очите

„Нищо не налага се приема нова Конституция. Това е последното нещо, от което България има нужда. Какви промени има в обществото ,които да налагат нова конституция, а не промяна в настоящата?“, заяви бившият служебен премиер и експредседател на парламента проф. Огнян Герджиков.

Според него с това се цели „тупане на топка и хвърляне на прах в очите“.

По неговите думи предложеният проект за Конституция е нескопосан и изпълнен с граматически грешки.

Относно предложението за намаляване на броя на депутатите Герджиков заяви, че „за хората звучи добре да се намалят тези „хрантутници“, но тук става дума за представителство и ще се окажем в ситуация, при която 31 души ще приемат закони.

Смущаващо за юриста е и решението промени в Конституцията да се правят чрез референдуми.

Засега свикването на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция по-скоро изглежда невъзможно. Лансираните  като "рестарт на държавата" от ГЕРБ и Бойко Борисов идеи не срещат подкрепата на 160 депутати, необходими за свикването на ВНС.

ГЕРБ обаче събра необходимите 120 подписа за начало на дебат по проекта им за нов основен закон. Разискванията може да продължат между два и пет месеца. След това ще се премине към процедура за събиране на нужните 160 подписа за свикване на велик парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във