Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нова кампания, нов късмет!

Рано е да си честитим

13 юни, 2014 година. Партиите, за които социолозите твърдят, че ще преминат задължителната четирипроцентова бариерана извънредните парламентарни избори през есента, неофициално стартираха кампаниите си. Събитието се състоя в сградата на Народното събрание при гласуването на петия последен вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски". Очаква се във вторник, 17 юни, на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС)при президента Росен Плевнелиев да бъде постигната договореност за датата на предсрочните избори.


Абсурдно, но факт! Правителството стабилизира икономиката, то няма нито една грешна стъпка по отношение на финансовата си политика, но опозицията в лицето на ГЕРБ не мисли така. Въпреки че Бойко Борисов се провали именно заради финансовата си политика.


Вотът на недоверие към кабинета заради финансовата му политика беше отхвърлен със 114 гласа. 109 депутати го подкрепиха, като един от "Коалиция за България" се въздържа. (Лазар Огнянов Попов - прочу се най-после и той, след като преди година стана депутат от Пазарджик на мястото на Илияна Йотова, която ще продължи да е евродепутат). Народните представители от "Атака", смятани доскоро за "златен пръст" при вземане на важните парламентарни решения, гласуваха "срещу" кабинета. Така де, нали сам Сидеров обяви пред микрофоните как БСП и ДПС се готвят за съюз с "България без цензура".


Бойко Борисов, който на 13 юни празнува 55-ия си рожден ден във Вашингтон, вероятно тепърва ще прави дълги анализи,


ще дърпа ушите на чужди и свои

със самочувствието на Господ, който единствено може да сложи в ред обърканата ни държавица. Някой ще каже защо Борисов хем иска вот на недоверие, хем не присъства на него. Отговорът е прозрачен и прост: поради неотложни ангажименти в чужбина. Ако е необходимо, той даже може и на личната си сватба да не присъства. Защото най-мило му е отечеството. Подразбира се, не по Ботев.


След като през седмицата Станишев даваше противоречиви предложения, които объркаха дори неговите съпартийци, в петък той се обясни в любов на жена си Моника, като каза, че тя е най-атакуваната съпруга, но той винаги ще е зад нея. Според негови другари обаче зависи дали ще е все така възходяща политическата му кариера.


И докато лидерите се пържат в предизборен миш-маш, думите на премиера Орешарски някак си останаха незабелязани. "Точно настоящата опозиция се провали най-много в тези политики. Следих внимателно аргументите в залата. Чух загриженост за правителствения дълг от представителите на опозицията, които увеличиха същия този дълг с над 4 милиарда. Днес това ни принуждава да вземем нов дълг, за да изплащаме и тези 4 млрд.", каза министър председателят. С експертния си тон той няма да запуши устите на лаиците от опозицията. Но истината трябва да се знае.


Затова няма да подминем и умозаключенията на бившите журналисти - днешните антиподи в политиката Волен Сидеров и Николай Бареков. "Това правителство ще падне, какво ще идва след това обаче? Аз смятам, че идва нещо по-лошо - поредният чиновник, който ще налага американски интереси, който вече обещава да даде достъп за добив на шистов газ в Златна Добруджа. В България не трябва да има чужди военни бази. Мушмороци с мушмороци", разпалено говори атакистът, според когото този път ГЕРБ и ДПС правят новия заговор задкулисно. "Така ли е, чучулиги сладкопойни", обърна се към съответните парламентарни групи Сидеров. На което шефът на парламента Михаил Миков отсече: "Моля, не обиждайте!" Кое по-точно е обидило Миков вероятно ще разберем след време.


На този етап разполагаме обаче с изводите на Бареков, според когото Сидеров се държи като


изоставена любовница на Станишев

в една разпаднала се връзка. Бившият телевизионер е категоричен, че Борисов ще пази правителството, докато тече задкулисната му сделка с ДПС, че не друг, а Борисов и Местан ще решат кога ще са изборите. "Надявам се, че народът няма да се подлъже да гласува за тези, които разбиха държавата. Това са Станишев, Местан и Борисов", агитира лидерът на "България без цензура" от сайтовете си. С мълчанието си по темата пък ДПС се опитва да запази равновесие.


Не, това не е част от нескопосана пиеса. Това е същината на политическите ни герои, които, уви, не са художествена измислица.


Междувременно "БАНКЕРЪ" се опита да разбере какво е бъдещето на правителството и дали въобще е възможно час по-скоро да бъде разрешена политическата криза. Според източници от двете съуправляващи партии БСП и ДПС кабинетът ще продължи да работи, макар и в оставка. Тя трябвало да бъде подадена след КСНС. А когато останат два месеца до предсрочните избори, и парламентът ще бъде разпуснат според разпоредбите на конституцията.


Въпросът е какъв ще е съставът на служебното правителство. И как г-н Плевнелиев ще ни убеди, че министрите му ще работят на ползу роду, гарантирайки провеждането на честни парламентарни избори.


Що се отнася до новите управляващи, както е казал народът: "Нова булка, нов късмет!"


Рано е да си честитим!

Facebook logo
Бъдете с нас и във