Банкеръ Daily

Общество и политика

Нова Избирателна комисия ще организира следващите избори

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия. Това реши на второ четене парламентарната правна комисия. Също така съставът на ЦИК ще бъде намален от 23 на 15 души, като всичките членове ще се назначават от президента.

Вносителите на измененията от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които според тях, е създала на парламентарните избори на 4 април и защото съставът ѝ не отразявал актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Критики към ЦИК отправиха членовете на правната комисия от БСП, като предупредиха, че смяна заради неактуалност на състава би означавало, ако има предсрочни избори след два месеца, отново да се налага съставът на комисията да бъде съизмерен с политическото съотношение в следващия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Избирателната комисия. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

От ГЕРБ попитаха, не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските. Според председателя на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

По-рано стана ясно, че от парламентарната група на "Има такъв народ" са се върнали на първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата и вече искат да има гласуване по пощите още на изборите за парламент, като това трябва да се отнася за българите зад граница и по възможност от страната, в която живеят.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен в понеделник, който предвиждаше първото гласуване по пощата да се проведе на президентските избори през 2021 г. и да бъде експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Беше решено да няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина. На второ четене бе прието и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във