Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нова година с нови минимални заплати

НОИ ще пести от инвалидните пенсии.

От Нова година влязоха в сила промените в политиките по доходите и пенсиите, гласувани със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така минималната работна заплата в страната се увеличи с 20 лв. и вече е 360 лева. От 1 юли е заложено тя да се вдигне с още 20 лв. до 380 лева. С 200 лв. скочи максималният осигурителен доход, който вече е 2600 лева. От 240 на 300 лв. пък се повиши минималният осигурителен доход за земеделците и тютюнопроизводителите.
Осигурителният стаж, необходим за пенсиониране, порасна с четири месеца, докато пенсионната възраст остана непроменена. Условията за ранно пенсиониране на работещите в тежките първа и втора категория труд бяха "замразени" до края на 2015-а. Бе прекратено отпускането на социална пенсия за инвалидност на хората, които вече получават пенсия за стаж и възраст. Онези, на които в предишни години е отпусната втора инвалидна пенсия, ще продължат да я получават в размер на 25 процента, а от 2016-а добавката ще бъде премахната. Аргументите на правителството са, че за един и същ осигурителен принос се получават две еднакви по своята същност плащания от държавното осигуряване. С орязването разходите за пенсии ще се намалят със 7.3 млн. лева.
Нововъведение има и в изчисляването на размера на майчинството за първата година след раждането. Обезщетението вече ще се калкулира на база доходите на майката за 24 месеца назад, а не както беше досега - за 18 месеца. Заработиха и електронните болнични листове, които ще бъдат подавани към НОИ директно от лекарите, зъболекарите или болниците. Пациентите обаче ще продължат да получават хартиено копие на болничния лист, за да го представят на работодателя си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във