Банкеръ Daily

Общество и политика

Нова доза ваксини от "Пфайзер" пристигна в България

Други 83 хиляди дози от същия производител се очакват пред февруари, а през март - 104 хиляди, като за март количеството не е уточнено окончателно.

Над 14 хиляди дози ваксини от "Пфайзер" бяха доставени в България. Други 83 хиляди дози от същия производител се очакват пред февруари, а през март - 104 хиляди, като за март количеството не е уточнено окончателно.

Последните доставки от ваксината на "Пфайзер"  пристигнаха в по-малко количество от заявеното заради  реорганизация на дейността на компанията, която доведе до масово забавяне на пратките в цяла Европа.

"Тези дози компенсират количеството, което не пристигна миналата седмица. Очаква се и през следващия месец да има компенсация от около 2300 дози. Имаме информация, че през февруари ще получим 83 хиляди дози, а през март 104 хиляди. За март бройката не е окончателна и може да бъде по-голяма", заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Втори производител на ваксини срещу COVID-19 предупреди за проблеми с доставките в Европейския съюз.

Преди дни АстраЗенека заяви, че производственият проблем означава, че броят на наличните първоначални дози ще бъде по-малък от очакваното. Новината идва на фона на забавянето на процеса по имунизация в някои държави, поради намалени доставки на ваксината на Пфайзер и Бионтех.

България е заявила над 13 милиона дози – по две дози за цялото население. Ваксините не се поставят от каквито и да било медицински лица, а само от лекари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във