Банкеръ Daily

В София

Нова автобусна линия свързва "Овча купел" с "Цариградско шосе"

От днес нова автобусна линия – 73, свързва столичния квартал "Овча купел" 2 с бул. "Цариградско шосе", като минава през два радиални булеварда, две метростанции и десетина квартала.

"От болница "Токуда" до "Плиска" автобусът взе разстоянието за 6 минути. Даже по-бързо от автомобилите, тъй като по "Цариградско шосе" се движи в бус лента. От болницата до хотел "Плиска" не спира никъде и при изключително натоварени кръстовища автобусът минава през директното трасе, а не на кръговите – по този начин не попада в задръстванията. Това е една битка, която водим повече от 3 години", каза пред БНР Борис Бонев, независим общински съветник и член на Комисията по устройство на територията.

Като предимство на линията Бонев отчита това, че тя свързва бързо квартали, които иначе нямат директна връзка помежду си, без прекачвания и преминаване през центъра.

Линия 73 в по-голямата част от трасето си дублира това на бъдещия рингов трамвай на София, отбеляза Борис Бонев. По думите му за тази трамвайна линия се прогнозират над 60 000 потенциални пътници – повече от която и да е друга трамвайна линия в столицата.

За да предпочетат градския транспорт пред личния си автомобил, общественият транспорт трябва да е по-бърз, коментира общинският съветник.

Решено е и разкриването на две други нови автобусни линии - 109 и 110. 109 ще свърза басейн "Спартак" през бул. "Черни връх" и Околовръстния път с Бизнес парка, а 110 – отново до Бизнес парка, но от "Братя Бъкстон", съобщи Бонев пред БНР.

Очаква се двете линии да стартират в началото на октомври.

Борис Бонев апелира всички ученици, студенти и младежи до 25 години да се възползват от новите тарифи и да си закупят годишни карти за градския транспорт на цената на 10-месечни.

Новата универсална годишна карта за градския транспорт пък вече може да се заплати на три вноски и пътуването с нея излиза по 1 лев на ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във