Банкеръ Daily

Общество и политика

Нов протест на медицински специалисти в Стара Загора

Специалистите по медицински грижи в Стара Загора излизат отново на протест днес по обяд. Исканията им остават същите - достойно заплащане и подобряване на условията на труд. Те настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества. По покана на здравните специалисти омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи техния пореден протест.

Събитието ще започне от 12.00 часа пред сградата на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Исканията са и да бъдат върнати медицинските стандарти и допълнително заплащане за нощен труд и работа в спешните отделения. По думите на протестиращите никой не е усетил нещо от отпуснатите от правителството 50 млн. лв. В болници от различни градове споделят, че няма увеличение. Ако има такова, то е между 50 и 80 лв., коментират още здравните специалисти.

На 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изходът за магистрала "Маказа". На 18 юни във Враца ще има протест пред болницата заедно с блокиране на пътя пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокирана магистралата за Пловдив. От 26 юни започва ефективна стачка в Троян. Във Видин ще бъде една седмица – от 13 до 20 юни, след това вече ще има масови оставки. Организаторите очакват в протестните действия да се включат и още градове. Те също така съобщиха, че обмислят нов национален протест през септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във