Банкеръ Daily

Общество и политика

Нов портал за младите - да споделят как виждат бъдещето на Европа

Еврокомисарят Мария Габриел и председателя на Камарата на представителите в Кипър - Анита Деметриу.

Българският еврокомисар Мария Габриел откри днес, 6 май, в Кипър „Форум за демокрация“ заедно с председателя на Камарата на представителите Анита Деметриу.

По време на събитието бе представена платформата „Изрази мнението си“: European Year of Youth (youthvoices.eu), която е създадена по инициатива на българския еврокомисар. Нейната цел е да даде възможност на всеки млад европеец да запише визията си за Европа, в която иска да живее. 

За Кипър това е водещото събитие в страната, посветено на Европейската година на младежта. Участие във форума взеха и комисарят по гражданските въпроси на Кипър Панайотис Сендонас и министърът на образованието, културата и младежта Продромос Продрому.

"Младите хора са двигател на иновациите в Европа. Европейската наука има нужда от тяхното творчество и новаторство" - подчерта комисар Мария Габриел и продължи:

Изслушване, включване, подкрепа – това са ключовите думи определящи духа на Европейската година на младежта 2022. Годината е посветена на младите хора с цел те да споделят идеите си за бъдещето, дефинират общи инициативи и участват в тяхната реализация. Младите хора имат все по-активна роля в обществото.

Последното проучване на Евробарометър показва нарастващата им ангажираност - 58% от младежите са участвали в младежки организации през последните 12 месеца. Това е 17% повече спрямо последното проучване през 2019 година. Вълнуват ги мирът, международното сътрудничество, образованието, здравето, околната среда. С помощта на младите хора може да постигнем повече и по-добри резултати по тези теми“, обяви още Мария Габриел.
Тя коментира и че според изнесените данни 72% от младежите очакват лицата, вземащи решения, да се вслушват в по-голяма степен в техните искания и да предприемат конкретни действия.

По време на посещението си в Кипър Мария Габриел посети Кипърската фондация за научни изследвания и иновации, където се намират суперкомпютъра CyTera, мобилната лаборатория за археология STARLab и институтът за безпилотна авиация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във