Банкеръ Daily

Общество и политика

Нов парк и храм-паметник на загиналите българи в Първата световна война ще има в София

S 250 667ada60 d806 40a0 a20c 38736a463200
S 250 b6f3a469 7a62 43e8 ae1e 0cf4a4166c01

Готов е проектът за изграждане на нов парк и храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война  в район „Оборище“. Това е идея, по която в общината са започнали да работят преди година и половина заедно с ген. Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г. С. Раковски“. Това съобщи Йорданка Фандъкова, сегашен кмет на София и кандидат за следващ мандат. "След като отворихме за граждани парка на Военна академия сега ще успеем да го разширим с достъп и от ул. „Черковна“, допълни тя. До края на годината теренът ще е подготвен за строителство.

Стартира и инициатива за набиране на дарителски средства за изграждане на храм-паметника, който ще носи името „Св. Георги“. Преди година българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. За изграждането на храм-паметника е създаден инициативен комитет „Единение“.

„Българските войници и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет – да се обединяваме. Само заедно можем да бъдем силни и да вървим напред“, каза Фандъкова, която е и съпредседател на инициативния комитет.  На събитието днес присъстваха ген. Груди Ангелов, ген. Константин Попов - съпредседател на инициативния комитет и председател на военната комисия в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов – Райна Дрангова.

Проектът на парка и храм-паметника е изработен от арх. Стоимен Демерджиев, а идеята е на покойния Красимир Узунов. Вече е обявен и конкурсът за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във