Банкеръ Daily

Росица Матева:

Нов начин на гласуване трябва да се въвежда постепенно

"Когато се въвежда нов тип гласуване, би следвало да се проведат поне два експеримента на последователни избори и едва тогава да бъде въведено реално". Това становище на Обществения съвет към ЦИК изложи пред БНР Росица Матева, председател на съвета. Тя припомни, че такава е била процедурата и при въвеждането на машинното гласуване.

Матева подчерта, че нов начин на гласуване трябва да се въвежда постепенно, за да може да бъде запознат избирателят. А по време на експериментите ще могат да бъдат отстранени всички възникнали проблеми.

"И Венецианската комисия, и ОССЕ препоръчват драстични промени в изборните правила да се въвеждат поне една година преди избори", посочи тя.

Липсата на регистър на избирателите Росица Матева определи като проблем пред провеждането на избори. 

"Списъците се изготвят по постоянен адрес. В чужбина не знаем колко български граждани живеят и какви са адресите им. Нашето предложение беше там, където се предвиди гласуване по пощата в чужбина, самите избиратели да заявяват в дипломатическите и консулски представителства в съответната държава, че искат да гласуват по пощата и в това заявление посочат адреса, на който се намират, за да им бъдат изпратени бюлетината и идентификационен лист към нея, за да може да се индивидуализира избирателят, който я е подал. След като гласува, избирателят да върне по пощата бюлетината в дипломатическото и консулско представителство в съответната държава, като отчитането на резултата да стане от специално назначена избирателна комисия", обясни тя.

Матева отново акцентира, че това гласуване трябва да бъде експериментално проведено, защото има държави, в които избори са били касирани заради пощенски вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във