Банкеръ Daily

Общество и политика

Нов локдаун ще изкара хората на улицата, смята здравният министър

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

"В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите", посочи здравният. 

По повод решението заведенията да работят до 23.30 часа той отбеляза, че това се случва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална, убеден е Ангелов. 

По негови думи до края на тази седмица през РЗИ-тата в здравната система ще влезе изключително голям брой бързи антигенни тестове. Това било разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 000 население, каквато е ситуацията в момента. Пред БНР Ангелов посочи, че до 18 ноември се чака решение на европейско ниво дали бързите антигенни тестове ще бъдат равнозначни на PCR тестовете.

Министърът заяви, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства и усилване на цялата здравна система. Според него фактът, че смъртността ни не е на първите места в Европа, означава, че все още капацитетът на здравната система е добър.

Запитан дали COVID секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано, проф. Ангелов заяви, че всичко, което се вижда в момента, е готвено през лятото.

"Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск", коментира той. По негови думи в София има над 560 повиквания на една смяна, което означава, че на 40 секунди има адрес, на който трябва да се изпрати линейка.

Министърът заяви, че хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря, категоричен е Ангелов, според когото водещо в момента не е рационалното мислене на хората, а притеснението и страхът. По негови думи показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са под 0.003% от всички случаи.

Той отбеляза и че хората се презапасяват с лекарства и съобщи, че днес ще има среща, която да парира този процес.

Здравният министър е категоричен, че всеки лекар, който е със специалност инфекциозни болести, трябва да се включи в битката с коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във