Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нов епизод на "драмата" мажоритарни избори

С началото на новия парламентарен сезон логично започна и новият епизод на "псевдодрамата" с мажоритарния вот и резултатите от референдума, който се проведе съвместно с президентските избори през ноември миналата година. След като на три пъти инициативите за въвеждане на мажоритарна система в два тура умишлено или неумишлено удариха на камък, обществото съвсем логично реши, че депутатите са се самозабравили и изобщо не ги еня за народа. Те пък от своя страна проявиха типичната си лицемерна загриженост и в последните месеци започнаха да се надпреварват кой от тях ще лансира по-ексцентрични промени в изборното законодателство.

Този сценарий обаче вместо да успокои, по-скоро ядоса хората, част от които ще излязат на протест под наслов "Има такъв народ" на 11 септември пред Народното събрание. Едни от най-радикалните идеи на демонстрантите са "предизвикване на конституционна криза, саморазпускане на парламента и оставка на правителството. Както и суспендиране на конституцията, разпадане на всички политически партии". Суверенът щял да избере експертно правителство, което да е подкрепено институционално от президента като гарант за демокрацията. Организатор пък е от една от популярните общности в социалните мрежи - "Национален протест срещу безобразията в България". Те са избрали и знаковата дата 11 септември. Сякаш с надеждата, че най-после ще успеят да бутнат "Вавилонската кула" на самозабравилия се политически елит. 

Иначе фиаското с мажоритарния вот започна с категоричното нежелание на депутатите да узаконят въпросите от допитването и продължи с инициативите на ГЕРБ, които на два пъти се опитаха да го прокарат за гласуване. Само че го направиха с единствената цел да се харесат на част от обезверените люде. И с ясното съзнание, че мажоритарните им мераци няма да срещнат необходимата подкрепа сред колегите им парламентаристи. Един вид популизъм, пиар кампания или политически театър, ако щете.

Сега дойде ред на БСП. "Червените" обявиха, че в следващите дни ще внесат законопроект за въвеждане  на смесена избирателна система, при която 120 от депутатите ще се избират мажоритарно, а другите 120 от партийните листи. От левицата обаче само потвърдиха всеобщите опасения, че идеите им са в стил "и вълкът сит, и агнето цяло". И че основната им цел е хем да угодят на гражданите, участвали в допитването, хем да гарантират оцеляването на партийното статукво. Или иначе казано, подмяна на волята, изразена на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". След като червеният пленум одобри текстовете, лидерката Корнелия Нинова гордо заяви: "БСП сме изключително последователни в политиките си. От месеци наред предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно-пропорционална система, която дава възможност да отговорим на очакванията на хората, показани в референдума за мажоритарен избор, но и да се запазят държавността, институциите и парламентаризмът в България. Изчакахме политическия театър, който ГЕРБ разиграха". Нинова обеща сериозна и аргументирана обществена и политическа дискусия, след която вероятно ще стане ясно дали изобщо този законопроект ще мине през парламентарната цедка.

Политическият консенсус, както добре знаем, в повечето случаи е в ущърб на избирателя, но също е възможен. Макар и в завера с ГЕРБ, Патриотите, изглежда, са готови да ударят рамо на социалистите в пленарната зала. Нишанът бе налице, след като заместник-председателят на групата на националистите Искрен Веселинов обяви, че и те ще внесат текстове, базирани на германската изборна система.

"Този референдум показа две неща - хората искат да гласуват мажоритарно, искат да гласуват за личности. На второ място, подкрепата за тази идея очевидно не е толкова силна, за да я направи задължителна за парламента. В тоя дух смятам, че трябва да се потърси компромисен вариант, в който мажоритарното начало да е силно, тоест партиите да бъдат стимулирани да предлагат личности и същевременно - да се запази това пропорционално представителство в парламента, което гарантира устойчивост на политическата система", каза неотдавна Веселинов.

Подкрепа може да се очаква и от "Воля" на Веселин Марешки. Подопечните на аптечния бос също блеснаха със свой законопроект за мажоритарен вот, който вероятно ще бъде разгледан анблок с този на левицата. Марешки лансира интересни идеи, например видеозаснемане на целия изборен процес - да се снима какво се случва с урната, преброяването на бюлетините, попълването на протоколите. Лидерът на "Воля" организира и обществено обсъждане във формат "кръгла маса", но остана резервиран към шансовете на законопроекта. Марешки обясни, че ако проектозаконът му бъде отхвърлен, ще му се наложи да подкрепи идеите на БСП.

Засега ДПС стоят встрани от темата. Но, както вече показаха, хората на Доган могат да бъдат доста гъвкави, когато техните гласове са необходими. Интригата, която движението завъртя на "колегите" си от ГЕРБ при гласуването на техния законопроект, не убегна на никого. В рамките само на ден Догановата партия се извъртя на 180 градуса, след като бе намекнала, че ще подкрепи управляващите.

Ако четирите парламентарни групи постигнат съгласие, смесената система със сигурност ще бъде въведена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във