Банкеръ Daily

Общество и политика

Нов автобус №166 ще пътува от Зоопарка до "Витошко лале"

Разписанието му е в сила от днес до края на октомври

Още една възможност за приятно прекарване на летните горещи дни се открива пред столичани. От днес до 28 октомври нова автобусна линия №166 ще свързва Зоопарка и седалковата въжена станция “Витошко лале 1 и 2 ”, съобщиха от Столична община. Така всички, които обичат разходките из Витоша, ще могат да се насладят на спокойствието и прохладата, които носи планината през лятото.

Автобусна линия № 93 запазва своя маршрут от Зоопарка до лифтова станция "Драгалевци".

Автобусите ще спират на всички съществуващи спирки по маршрута и на крайна и начална спирка в района на лифтова станция “Витошко лале”.

Първият автобус по линия №166 ще тръгва от начална спирка “Зоопарка” в 08:05 часа, а последният - в 15:05 часа. Началният час от спирка “Витошко лале” е 09:10 часа, а крайният час – 16:10 часа. 

Витоша е четвъртата по височина планина в България след Рила, Пирин и Стара планина. Тя е единствената куполообразна планина у нас и основното й било се откроява добре от останалите планински масиви. То върви по върховете Черни връх (най-високата ѝ точка - 2290 м), Резньовете, Скопарник и Острица, в посока северозапад-югоизток.

На територията на Витоша са установени около 1500 вида висши растения, което е близо 50% от всички описани в България. Сред тях има 24 български и балкански ендемита и 52 вида, включени в Червената книга на България.

На територията на планината се намира Природен парк Витоша, най-старият на Балканския полуостров, създаден през 1934 година. Заедно със самия парк са създадени и двата резервата в парка - Бистришко бранище и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България.

В парка се намира и Боянският водопад, който е най-високият на територията на планината, както и "Самоковището", водопад на река Бистрица, обявен за природна забележителност. В южната част на парка до с. Боснек можете да посетите и природната забележителност "Духлата", опазваща едноименната най-дълга пещера в България.

Най-популярните туристически маршрути за високите части на Витоша започват от северните околности на планината при софийските квартали Драгалевци, Симеоново, Княжево и селата Бистрица, Железница и Владая. До тях водят асфалтови пътища, имат връзка и с редовни пътнически автобусни линии от София.

Най-известните туристически маршрути са от Драгалевци за хижа Алеко и Черни връх (маркирана с червена боя); от Симеоново за хижа Алеко (маркирана с жълта боя); от Железница за хижа Купена и Черни връх (маркирана със синя боя); от Бистрица за хижа Алеко – 2 пътеки (маркирани със зелена боя); от Княжево за Златните мостове (маркирана с жълта боя); от Владая за Златните мостове (маркирана със синя боя) и от Черни връх до Букапреслапски проход (маркирана с червена боя).

В полите на Витоша се намира Боянската църква, която е един от културните символи на България и културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На територията на парка се намира също и Драгалевският манастир, който има голямо историческо значение.

Планината е сред Стоте национални туристически обекта със своя първенец - Черни връх.

Facebook logo
Бъдете с нас и във