Банкеръ Daily

Общество и политика

Носенето на маски в някои болници отново става задължително

"Планираме връщането на маските в някои болници." Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му мярката ще бъде върната обратно в най-засегнатите градове като София, Бургас и Варна. "Всеки, който се чувства засегнат, може да приеме тази мярка, заедно с другите две – дистанция и дезинфекция", допълни той.

Все още не е ясно до какви висоти ще стигне новата вълна на коронавируса. "Ситуацията е изключително спокойна, ние сме в началото на вълната. Ще продължи ли – да. До какви висоти, не е ясно. Но съдейки по западните страни, можем да очакваме в началото на август да достигнем максимални стойности", уточни главният държавен здравен инспектор. "При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на Омикрон - BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му", допълни той.

По-рано днес данните на Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че София-град, областите Бургас, Варна и Враца са в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във