Банкеръ Daily

Доц. Антон Тонев:

Носенето на маски трябва да остане и след 1 април

Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка. Това заяви председателят на комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев в ефира на bTV.

"Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали'', обясни още той. 

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

"Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните, Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", разясни Тонев. 

Той заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка.

"Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване. Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична", обясни председателят на здравната комисия. 

Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор вчера пред NOVA. Според доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Покачващата се заболеваемост в западноевропейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

"Предложението на експертите и по-скоро моето лично беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация.  Напротив - засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, а по-скоро с оглед на някои данни от няколко западноевропейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите", заяви доц. Кунчев. Той предлага обаче отпадане на зеления сертификат за влизане в България.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

"Когато се вдигне епидемичната обстановка, се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това", коментира тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във