Банкеръ Weekly

Общество и политика

НОМУРА - ИНВЕСТИТОРЪТ, ЗА КОГОТО НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ

Изминалата седмица отново изстреля на първите страници на българските вестници името на Номура. Тя беше определена за инвестиционен посредник по продажбата на Булгартабак холдинг, въпреки че в предварителните прогнози името й не се подреждаше сред евентуалните победители. Почти по същото време с успех завършиха и преговорите за Българска пощенска банка - през тази седмица се чака бордът на БКК да даде благословия за сделката. От Номура увериха, че преговорите са завършили успешно, като по спорните въпроси е постигнат взаимноприемлив компромис. Екипът на Номура, който подготвя сделката за Пощенска банка включва консултантската къща McKinsey и одиторската компания Price Waterhouse. McKinsey е консултант на Номура не само при подготовката на бизнесплана за Българска пощенска банка, но и при изготвянето на глобалната стратегия на банката за дейността й в Централна и Източна Европа.


Миналия петък се е провела последната среща между представителите на Номура и БКК, на която са уточнени последните технически подробности около договора и неговия текст е напълно готов. Очаква се бордът на директорите на БКК да разгледа договора във вторник или сряда, а подписването му да стане в средата на юли.


Номура? Що е то?


Вестник БАНКЕРЪ подробно представи групата още в своя брой..., от 1998 година. Сега само ще припомним основните параметри на нейната дейност. Номура има капитал от 16.229 млрд. щ. долара, което я нарежда на едно от първите места в света след Дойче банк - 15.581 млрд. щ. долара, и Барклис банк - с 12.450 млрд. щ. долара. Международната й мрежа включва 63 офиса в 29 държави. Японските й централи са в Токио и Осака, а регионалните - в Хонконг, Лондон и Ню Йорк. Номура управлява активи на свои клиенти за над 120 млрд. долара, а чистата й печалба към края на март тази година е 587 млн. долара. У нас действа дъщерната фирма на Номура секюритис - Номура интернешънъл, която е базирана в Лондон. Тя е първият член с чуждестранна регистрация на Лондонската фондова борса през 1986, а в централата и работят 1300 служители от 45 националности. Банката е много активна не само в Централна и Източна Европа, но и в балтийските републики, в Русия, Украйна и Казахстан. В Чехословакия например Номура съветва централната банка при получаването на кредитен рейтинг и при привързването на кроната към кошница от валути. След отделянето на Словакия Номура съветва и чешкото, и словашкото правителства по обслужването на външните им задължения и емитирането на облигации на международните капиталови пазари. Банката консултира и правителствата на Литва, Латвия и Румъния. Консултациите на правителствено ниво, от една страна, създават добри контакти, а от друга, предлага много информация за съответната страна. Това е една добра база за участие в


Приватизацията


Краткосрочен или дългосрочен инвеститор е Номура в Централна и Източна Европа, коментираха българските медии. Според представители на компанията оказването на консултантска помощ на правителствата в региона, уреждането на държавни облигационни заеми и пускането на емисии от книжа на местни дружества на международните капиталови пазари са доказателство за това, че Номура определено е дългосрочен инвеститор.


В същото време Номура не претендира да бъде дългосрочен инвеститор по отношение на директните инвестиции. Нейната цел е да работи с фирмите, докато трае тяхното преструктуриране и реформиране и да ги представи на нови инвеститори или акционери (както в Случаят Тофан). Времето, за което се осъществяват тези намерения, при различните инвестиционни проекти е различно. Според представителите на банката от тази гледна точка определянето на Номура като краткосрочен или дългосрочен инвеститор зависи от конкретните цели на всеки проект. Обикновено Номура търси обезценени компании, вкарва свеж капитал и модерен мениджмънт в тях и след като по този начин повиши цената им, продава своето участие със значителна печалба. В Полша през миналата година банката закупи за 18.4 млн. долара 15% от Импексметал - дружество, което се занимава с продажба на метали. Целта на сделката е полската компания да започне да се занимава и с производство и така да увеличи печалбите си.


Най-разискван от всички приватизационни проекти, в които е взела участие Номура, безспорно е покупката на чешката


Инвештични а Поштовни банка


Делът на държавата в чешката банка е намален чрез емисия на права още преди сделката и затова Номура преговаря за 36.7% от капитала. Разговорите с чешкия финансов министър Иван Пилип вървят трудно. И двете страни представят одиторски доклади за състоянието на банката, в които изводите са доста различни. Някои експерти изказват мнение, че е възможно Номура да се опита да продаде банката след една-две години и затова в договора чешкото правителство си запазва правото на пръв отказ. Сделката е сключена при цена 89.2 млн. долара и с уговорката капиталът на банката да бъде увеличен на два пъти с по 136.5 млн. долара. Според майския брой на авторитетното английско списание The Banker Инвештични а Поштовни банк има капитал от 679 млн. долара, което я подрежда на трето място в Централна и Източна Европа, а активите й са 8.722 млрд. долара. Чешката пощенска банка управлява един от най-големите приватизационни фондове - Првни инвештични, но Номура предпочита да не се намесва в неговата работа. За инвестиционна дейност тя учредява общо дружество с чешката банка. То се прочува с покупката на двете най-големи чешки пивоварни - Радегаст и Пилзенски Праздрой. Опитът те да бъдат обединени в едно общо дружество под името Ческе пиво е спрян от комисията за защита на конкуренцията. Събитията в Чехия дават възможност с голяма вероятност да се прогнозира какво ще се случи с


Българска пощенска банка


В интервю за в.БАНКЕРЪ още в началото на март директорът на отдела за Централна и Източна Европа Клаус Мансфелт заяви, че бизнеспланът на Номура предвижда сериозна програма за обучение на персонала, част от което ще бъде проведено в чужбина. У нас ще дойдат и специалисти по информационни технологии, които ще работят за подобряването на комуникационните системи на банката. Според предварителната информация през следващите две години Номура трябва да инвестира 50 млн. долара в увеличаването на капитала на Българска пощенска банка. Номура възнамерява да пусне акциите на БПБ за търговия на международните капиталови пазари след няколко години, когато тя ще отговаря на изискванията на големите борси. Подобно на практиката си в Чехия японската банка не възнамерява да се намесва в управлението на Българска холдингова компания. Но най-вероятно нейните експерти ще се включват в обсъждания за състоянието на предприятията, доколкото стратегията на бившия Българо-холандски приватизационен фонд бе изготвена от Българска пощенска банка и повечето от фирмите се обслужват от нея.


Редовите медийни скандали явно не притесниха Номура. В средата на май се появиха сигнали, че преговорите за Пощенска банка не вървят, и изпълнителният директор на БКК Петър Жотев даже заяви, че ако не се постигне съгласие, той ще покани за преговори останалите трима кандидати. Представителите на Номура парираха, че 90-дневният срок за водене на преговорите изтича в средата на юни и че според тях те вървят нормално. В уречения срок българските информационни средства получиха кратко съобщение, че преговорите са приключили успешно.


През тази седмица предстои бордът на директорите на БКК да одобри проектодоговора, който въпреки някои спекулации, появили се напоследък в печата, най-вероятно ще бъде подписан до 10 юли. Под въздействието на различни конкурентни сили в печата все още се върти въпросът:


това ли е най-добрият избор?


Би трябвало да се признае, че възможностите за избор не бяха големи. На личните покани, на рекламите по Интернет и в специализираната международна финансова преса за продажбата на Българска пощенска банка се отзоваха само четирима кандидати. Офертата на ЕВРОБАНК по обща оценка беше направена на-вече от емоционални подбуди след бурното събрание на Българска холдингова компания, на което представител на ЕВРОБАНК не бе избран в надзорния съвет на холдинга. На трето място бе класирана офертата на ALICO - американската животозастрахователна компания, която е част от мощната AIG. Тази компания вече е у нас чрез участието си в общозастрахователно дружество, което се съсредоточи най-вече при презастраховането на големи рискове. Офертата на американците бе подадена в последния момент. Факт е, че AIG е инвеститор, равностоен на Номура по своя опит и финансова мощ. На второ място бе класирана офертата на Национална банка на Гърция, която прие най-емоционално загубата в търга. Когато се мерят плюсовете и минусите на нейното участие в наддаването за БПБ, не трябва да се заравя, че НБГ все пак е държавна банка.


Миналата седмица (22-28 юни) в.БАНКЕРЪ публикува паметната бележка, оставена от мисията на Ан Макгърк, до българското правителство. В нея просто и ясно пише: Срок за приключване на сделката за Българска пощенска банка - краят на юни 1998 година. Очевидно е, че поне в този пункт препоръките на МВФ ще бъдат спазени.


Ясен Гуев


Директорът на отдел Зараждащи се пазари Рандолф Дилард се ръкува с чешките си колеги след подписването на сделката за Инвештични а Поштовни банк

Facebook logo
Бъдете с нас и във